Előfizetői tartalom

Csúnya lejtmenetben a magyar ipar

Portfolio
Decemberben az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal elmaradt a novemberitől. Az adat tulajdonképpen nem is olyan csúnya a tegnapi gyászos exportstatisztika fényében, ám a magas bázis miatt ez azt jelenti, hogy éves alapon 8,7%-os a visszaesés. A lejtmenetre jellemző, hogy 2023 második felének hat hónapjából négyben esett a termelés havi alapon.

Az ipari termelés 2022 közepétől fordult lejtmenetbe, mostanra a szektor teljesítménye jócskán elmarad a koronavírus-válság előtti trendtől, sőt, még a Covid előtti, négy évvel ezelőtti csúcsot sem éri el:

A gyenge teljesítményben a főszerepet az exportpiacok gyenge húzóereje játszhatja, erre utal, hogy a külkereskedelmi mérlegben egy ideje gyenge kiviteli számokat láthatunk. Részletesebb képet majd a jövő heti részletes adatok megjelenésekor kaphatunk, egyelőre a KSH közlése alapján annyit tudhatunk, hogy 2023. decemberben a 14 feldolgozóipari alág közül éves alapon mindössze háromban volt növekedés. Anekdotikus információk alapján a gyengélkedéshez hozzájárulhatott az év elején még jól teljesítő járműgyártás visszaesése.

Az ipar 2023-ban átlagosan 5,5%-kal zsugorodott, a rendszerváltozás óta ez volt egy egyik leggyengébb éve.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés