Rogoff: földrengés által sújtott területre landol a világ
Gazdaság

Rogoff: földrengés által sújtott területre landol a világ

Már egy hónap eltelt az idei évből, de a világgazdaságra vonatkozó konszenzusos előrejelzés továbbra is óvatosan optimista, a legtöbb jegybank és elemző puha földet érést prognosztizál, vagy akár azt jelzi előre, hogy egyáltalán leszállásra sem lesz szükség. Még kollégám, Nouriel Roubini – aki híres arról, hogy kendőzetlenül szokta borús előrejelzéseit megfogalmazni – is azt vallja most, hogy a legrosszabb forgatókönyvek bekövetkeztére van a legkisebb esély.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Ugyanezt a véleményt osztották azok a cégvezetők és politikai döntéshozók, akikkel a januári davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) volt alkalmam beszélni. Az a tény, hogy a világgazdaság a kamatok erőteljes emelkedése ellenére sem csúszott recesszióba tavaly, sok szakértőt bizakodóvá tett az idei kilátásokkal kapcsolatban. Amikor arra kérték őket, hogy magyarázzák meg optimizmusukat, az amerikai gazdaság vártnál jobb teljesítményére hivatkoztak, vagy azt a várakozásukat emelték ki, hogy a mesterséges intelligencia katalizálni fogja a termelékenység nagyon várt növekedését. Ahogy egy pénzügyminiszter megjegyezte: „ha valaki természetéből adódóan nem optimista, akkor az ne menjen pénzügyminiszternek”.

Úgy tűnik, közgazdászok szerte a világban is hasonlóan értékelik a kilátásokat. A vezető közgazdászok véleményét összefoglaló 2024. januári WEF-elemzés szerint a megkérdezett közgazdászok többsége ugyan enyhe globális visszaesést jelez előre 2024-re, de a legtöbben nem aggódnak túlzottan, és a várható lassulást a túlzott kereslet okozta inflációs nyomás egészséges korrekciójának tekintik.

Az elemzők és az üzleti vezetők derűs hangulatát még a világkereskedelem azon zavarai sem árnyékolják be, amelyeket a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen a jemeni húszik által elkövetett támadások, valamint az Ukrajnában és a Gázai övezetben zajló háború váltottak ki. Az amerikai részvénypiaci mutatók rekord szinten állnak, és még az általában konzervatív Nemzetközi Valutaalap is felfelé módosította növekedési előrejelzéseit, a Világgazdasági kilátások című jelentésének legfrissebb kiadásában a globális növekedést fenyegető kockázatokat „jellemzően kiegyensúlyozottnak” értékelte. Ez a vélemény jelentősen eltér attól az óvatos hangnemtől, amelyet az IMF általában azért használ, hogy a pénzügyminisztereket visszatartsa a kiadások fenntarthatatlan növelésétől.

Az állami költekezések mértéke pedig várhatóan növekedni fog idén, amely egy kiemelt fontosságú választási évnek számít, hiszen több tucat országban hívják majd urnákhoz a választókat, ahol a világ népességének fele él. A makroökonómiában ezt a jelenséget „politikai költségvetési ciklusnak” nevezik: a hivatalban lévő politikusok élénkíteni akarják a gazdaságot, hogy ezzel is növeljék újraválasztási esélyeiket. Emiatt növelik az állami kiadásokat, és nagyobb mértékű költségvetési hiánnyal számolnak.

A viszonylag derűlátó kilátásokkal számoló konszenzusos előrejelzés ellenére a közelmúlt fejleményei arra utalnak, hogy a globális növekedést fenyegető kockázatok még mindig lefelé mutatnak. Először is, nagyon szkeptikus vagyok a kínai kormányzat bejelentésével kapcsolatban, miszerint tavaly 5,2%-kal nőtt országuk gazdasága. A GDP-növekedési adatok régóta politikailag fontos kérdésnek számítanak Kínában, különösen igaz ez a tavalyi évre, amikor Hszi Csin-ping elnök számos vezető tisztviselő, köztük a védelmi és a külügyminiszter menesztésével szilárdította meg egyszemélyes uralmát. Mivel a kínai gazdaság deflációval, csökkenő ingatlanárakkal és gyenge kereslettel küzd, így egyre nyilvánvalóbb, hogy a gazdasági gondok még messze nem értek véget, valamint Hszi azon szándéka is, hogy kontrollálni kívánja a gazdaságról szóló narratívát.

Az elhúzódó gazdasági lassulás és az összeomló ingatlanszektor kombinációja a Japánban már megtapasztalt „elveszett évtized” szélére sodorhatja Kínát. A csődbe jutó ingatlancégekkel és a helyi önkormányzatok adósságával jellemezhető kínai válságra a nyilvánvaló keynesi megoldás az lenne, ha a háztartások közvetlen pénztámogatást kapnának. De mivel a kínai fogyasztók hajlamosabbak spórolni (szemben a költekező amerikaiakkal), és miután az államadósság már most is gyorsan nő, az adósság-deflációs spirál kialakulása egyre valószínűbbnek tűnik.

Eközben az európai gazdaság – annak ellenére, hogy tavaly elkerülte a recessziót – a széles körű várakozások szerint idén csak mérsékleten növekszik majd. Ráadásul az európai országok tartósan nem hajlandók befektetni a saját védelmükbe, ami azt vetíti előre, hogy ha Donald Trump volt amerikai elnök esetleg 2025-ben visszatér a Fehér Házba, az fájdalmas kiigazításokat tehet szükségessé. Riasztó, hogy az európai vezetők a jelek szerint nem készülnek fel egy ilyen forgatókönyvre, még akkor sem, amikor az ukrajnai háború gyorsabban kimeríti a lőszerkészleteiket, mint ahogyan azokat feltölthetnék.

Európa emellett Joe Biden amerikai elnök inflációcsökkentő törvényének (IRA) kedvezőtlen gazdasági hatásaival is küzd, amely adókedvezményekkel csábítja Amerikába az európai vállalatokat. Bár az IRA célja látszólag az, hogy felgyorsítsa Amerika zöld energiára való átállását, lényegében protekcionista kereskedelmi politikát valósít meg. Lehet, hogy az IRA rövid távon lökést adott az amerikai gazdaságnak, de hosszú távú következménye az 1930-as Smoot-Hawley vámtörvény által kiváltotthoz hasonló lehet, amely nemzetközi kereskedelmi háborút idézett elő, és súlyosbította a nagy gazdasági világválságot.

Mindazonáltal Biden kereskedelmi protekcionizmusa enyhének nevezhető Trump azon tervéhez képest, amely gyakorlatilag minden import termékre 10%-os vámot vetne ki, és ami így jelentős problémákat okozna a globális kereskedelmi rendszerben. Az európai országok érthető módon Bidennek drukkolnak, aki – Trumppal ellentétben – többször is megerősítette elkötelezettségét az orosz expanzió visszaszorítása mellett.

Aggasztó, hogy úgy tűnik, az Egyesült Államokban sem a demokraták, sem a republikánusok nem törekednek az állami kiadások csökkentésére, nem is beszélve a hiány mérsékléséről. Függetlenül attól, hogy a novemberi választások után melyik párt vezeti majd a kongresszust, a deficitre épülő költekezési hullám biztosra vehető. Ha azonban a reálkamatok továbbra is magasak maradnak, ahogyan arra sokan számítanak, akkor a kormányzat arra kényszerülhet, hogy válasszon az igen népszerűtlen költségvetési megszorítás, illetve aközött, hogy nyomást gyakorol a Federal Reserve-re annak érdekében, hogy az engedje meg egy újabb inflációs hullám kialakulását.

Azon széles körben elterjedt nézet ellenére, miszerint a világgazdaság egy puha földet érés felé tart, a legfrissebb fejlemények kevés okot adnak az optimizmusra. Ahogy a világ egy újabb viharos év elé néz, a politikai döntéshozóknak és elemzőknek szem előtt kell tartaniuk, hogy a puha landolás semmit sem ér, ha a kifutópálya egy földrengési által sújtott területen található.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép forrása: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Rég nem voltak ekkora bajban az ukrán erők – Itt van három frontszakasz, ahol beüthet a katasztrófa
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.