Előfizetői tartalom

Magyarországnak nincs más választása? Több tízezer külföldi munkás jöhet évente

Szakértők szerint Magyarországnak már nincs elegendő munkaerőtartaléka ahhoz, hogy ki tudja elégíteni a piac igényeit. A következő években ráadásul egyrészt csökken a munkaképes korúak száma, másrészt a betelepülő gyárak miatt még több dolgozóra lenne szükség. A munkaadói és a munkavállalói oldal szerint is elengedhetetlen a vendégmunkások behozatala, azonban amíg a szakszervezetek szigorítást szeretnének, addig a vállalatok képviselői ezt a kérdést másképp látják.

Jelenleg 80 ezer betöltetlen álláshely van Magyarországon, ehhez az idei évre meghatározott vendégmunkás kvóta 65 ezer fő, amiből a tényleges engedély maximum 45-50 ezer közé várható - mondta a Portfolio-nak Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese. Ráadásul az első negyedévben nem állít ki az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság új engedélyt. Hozzátette: indokoltnak tartják a szabályozott munkaerőbeáramlást, de kiemelten fontos a magyar munkahelyek védelme.

Ha nincs magyar, jön külföldi

Az elmúlt hetekben többször is írtunk arról, hogy magyar dolgozókat küldtek el úgy cégektől, hogy közben külföldieket tartottak meg. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke hangsúlyozta: évente 30-40 ezer fővel csökken a magyar munkaerő-állomány demográfiai okokból.

A kieső munkaerőt nem lehet mással pótolni, mint külföldiekkel

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés