Előfizetői tartalom

Négy milliárd forintnyi dohány bukott meg a határon tavaly

Tavaly több mint 4 milliárd forint értékben foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csempészett dohányárut, ez jóval magasabb az egy évvel korábbinál, de töredéke a 2021-es összegnek.

A lefoglalt dohányáru nagy része cigaretta (3,67 milliárd forint), ez 37,26 millió szálat jelent, amely közel 19 500 eset feltárásaként került a NAV-hoz. 2022-ben 17 500 esetben sikerült lefülelniük a csempészeket, de akkor 25,2 millió szálat találtak 2 milliárd forint értékben. Ez töredéke a 2021-es 175,5 millió szálnak (15,5 milliárd forint). A következő ábra a lefoglalt cigaretta értékének gördülő összegét mutatja, hogy kisimítsuk a szezonális változásokat.

A lefoglalási esetszámok érdemben nem változtak az elmúlt években, a negyedéves bontásból kiderül, hogy a csempészek ősszel a legaktívabbak a harmadik negyedévben.

Már bő két éve érzékelhető, hogy miközben a NAV által elfogott csempészek száma nem változik érdemben, a lefoglalt mennyiség drasztikusan csökkent. Emögött nagy részben az áll, hogy a csempészek is fejlődtek, drónokat használnak, kisebb mennyiségekkel próbálkoznak. Az alábbi grafikonon az egy esetszámra jutó lefoglalt cigaretta átlagos mennyiségének változását mutatjuk be 2020 végétől mostanáig, negyedéves bontásban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés