Előfizetői tartalom

Hatalmas sebességgel terjed a használata azoknak az apró anyagoknak, amelyek károsítják a szervezetünket

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a mikro- és nanoműanyagok minden szervünkre károsak lehetnek – állapította meg a The Lancet tudományos folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány. Ez azért különösen aggasztó, mert ezeknek az anyagoknak az ipari alkalmazása olyan sebességgel terjed, hogy használatukat gyakorlatilag lehetetlen visszaszorítani. A HARMLESS uniós projekt most az emberi egészségre gyakorolt potenciális kockázatukat kutatja, illetve megoldásokat keres azok ellensúlyozására.

A nanoanyagok iránti kereslet világszerte nő, a csomagolóanyagoktól a számítógépeken és a ruhákon át a festékekig vagy a gyógyszerekig különféle termékekben használják azokat. Az olyan iparágak, mint az energia- vagy az élelmiszeripar, az elektronika vagy akár az orvostudomány is mindinkább a nanoanyagokra támaszkodva érnek el technológiai előrelépéseket. Ezek az anyagok képesek növelni a napelemek által termelt villamosenergia mennyiségét éppúgy, mint javítani az építőanyagok tartósságát. Jelentőségüket jól mutatja az is, hogy 2023-ban a kémiai Nobel-díjat is a nanorészecskékkel kapcsolatos tudományos kutatási eredményért ítélték oda.  

Kell-e aggódnunk?

A mikroanyagok 5 mm-nél kisebb méretűek, a nanoanyagok pedig még ennél is kisebbek, nano méretűek. (Egy nanométer a méter egymilliárd része.) Összehasonlításként: egy papírlap körülbelül 100.000 nanométer vastag. A nanoanyagokban a legkisebb egységek 100 nanométernél kisebbek. Ez ezerszer kisebb, mint az emberi hajszál átmérője.

Ez alapján érhető, hogy ezek az anyagok olyan mikroszkopikus komponensekkel rendelkeznek, amelyekre a hagyományos termékbiztonsági szabályok egyszerűen már nem érvényesek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés