Hosszú idő után a legjobb helyzetbe kerülnek a nyugdíjasok
Gazdaság

Hosszú idő után a legjobb helyzetbe kerülnek a nyugdíjasok

Portfolio
A nyugdíjrendszer nincs közvetlen veszélyben, nem közeleg a nyugdíjkatasztrófa - értékelte a Népszavának nyilatkozva az aktuális helyzetet és a kilátásokat Farkas András nyugdíjszakértő, aki arról is beszélt, hogy miért járnak idén jól a nyugdíjasok.

A NyugdíjGuru News alapítója, a Portfolio On The Other Hand véleményrovatának rendszeres szerzője a Népszavának nyilatkozva kifejtette: a rendszer összeroskadásával való riogatás azért is elhibázott, mert a januári 6 százalékos nyugdíjnövelés, – ami lehet, hogy évek óta először meghaladhatja az infláció mértékét – és a februári dupla nyugdíj hosszú idő óta a legjobb helyzetbe hozza a nyugdíjasokat.

Azt is hozzátette: a nyugdíjakat három forrásból finanszírozzák. A munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adó-, illetve a munkavállalók által fizetett társadalombiztosítási járulék Nyugdíjbiztosítási Alapot megillető részéből, valamint a költségvetésből a kiadások támogatására átadott pénzeszközökből.

Ez utóbbi tétel valóban magas, évente ezermilliárdos tétellel kell számolni. De emögött nem tervezési hiányosság, hanem más okok állnak - fejtette ki. Ennek kapcsán Farkas András felhívta a figyelmet arra, hogy a 13. havi nyugdíj mögött nem áll tb-járulék és szocho bevétel, így a juttatás egészét más bevételek terhére kell előteremteni. 

A nők kedvezményes nyugdíja szintén plusz terhelést jelent, hiszen az igénylők nem a nyugdíjkorhatáruk betöltésekor, hanem előtte 4-6 évvel fejezik be a munkát. Így viszont korábban válnak ki a járulékfizetők köréből, és korábban csatlakoznak a nyugellátásra jogosultakéhoz - emelte ki.

A nyugdíjrendszernek vannak tehát finanszírozási kihívásai, de ezek közül a következő évtizedben egyik sem ad okot a pánikra

- jelezte.

Farkas András az elmúlt hetekben is publikált elemzéseket a hazai nyugdíjrendszerről:

Azt is megemlítette ugyanakkor, hogy egy-másfél évtizedes távlatban lehetnek problémák. 2037-től megkezdik a nyugdíjba vonulást a Ratkó-unokák. 

Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

KonyhaKontrolling

Ez védi a megtakarításod!

Az internetes beszélgetéseimben rendre belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mire jó a betétvédelem, mire a befektetővédelem. Pedig nagyon fontos megérteni ezeket a koncepciókat, mert a koc

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?