Előfizetői tartalom

Van, ahol cikinek számít, ha az apa nem marad otthon a gyerekével

Éppen ötven éve, 1974-ben vezette be elsőként a világon Svédország a nemek szerint nem differenciált szülői szabadságot felváltva az anyák számára biztosított szülési szabadságot, vagyis ezzel lehetővé vált, hogy az apák is otthon maradhassanak gyerekeikkel. Az intézkedés bevezetésekor a két szülő együttesen még csak 180, ma már 480 szabadnapra jogosult. Ez havi 20 munkanappal számolva azt jelenti, hogy a svéd szülők egymás között megosztva összesen két év szabadságot vehetnek ki a gyermekük 12 éves koráig, miközben a biztosított szabadságkeret túlnyomó részében fizetésük 80%-át megkapják. Mind időtartama, mind folyósított összege alapján igen bőkezűnek számító juttatás az elmúlt évtizedekben fokozatosan át is alakította a svéd munkahelyi kultúrát, ahol ma már az számít cikinek, ha egy apa nem marad otthon gyerekével.

A szülési szabadság bevezetésével az akkori szociáldemokrata svéd kormánynak az volt a célja, hogy az apák minél inkább kivegyék a részüket a gyerekneveléshez kapcsolódó otthoni munkából, és elősegítsék az anyák számára a munkaerőpiacra történő mihamarabbi visszatérést. Eredetileg összesen 180 nap szabadságot biztosítottak a szülőknek, amelynek időtartama mára 480 napra (vagyis havi 20 munkanappal számolva két évre) nőtt. A 480 napos keretből 384 napot a gyermek négyéves koráig lehet felhasználni, a további 96 nap pedig a gyermek 12 éves koráig áll a szülők rendelkezésére.

A szülői szabadság svéd intézménye az egyik legbőkezűbb államilag finanszírozott szociális juttatásnak számít a világon.

Az első 390 napra (vagyis több mint másfél éves időszakra) ugyanis a fizetésük 80%-ának megfelelő juttatást kapnak a szülők. A további 90 napra pedig napi 180 korona (mintegy 6000 forint) jár.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés