Nagy Márton: nem kell riogatni a gazdaság túlfűtöttségével
Gazdaság

Nagy Márton: nem kell riogatni a gazdaság túlfűtöttségével

A Nemzeti Tőkeholding eredményeiről és 2024. évi céljairól szóló sajtótájékoztatón Nagy Márton tárcavezető értékelte az aktuális inflációs folyamatokat és megvédte a kormány aktuális gazdaságpolitikáját, ami a fogyasztás beindításán keresztül állítja helyre a külső és belső egyensúlyt. Hangoztatta: a kormány aktívan tett azért, hogy az infláció csökkenjen és itt megemlítette az energiaszerződésekbe való belenyúlást, és az ár-profit spirál kormányzati megtörését.

Letörték az inflációt

Nagy Márton egy kérdésre adott válaszában emlékeztetett arra, amit már korábban többször is hangoztatott: az infláció olyan gyorsan tűnik el, mint amilyen gyorsan jött.

A sajtótájékoztatóról itt írtunk további beszámolót:

Megoldódtak az inflációt gyorsító tényezők, illetve a kormány megoldotta őket

- hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter, aki itt megemlítette azt, hogy a kormány belenyúlt a kkv-k energiaszerződéseibe és magasabb verseny alakult ki a kormány beavatkozásainak köszönhetően a kiskereskedelemben.

Nem elismerést kérek a kormány számára, de azért az emlékezet legyen rendben, a kormány igenis aktív volt az infláció letörésében

- emelte ki a miniszter, aki szerint az online árfigyelőnek és a kötelező akcióknak köszönhetően múlt el az ár-profit spirál.

Úgy folytatta: az emelkedő infláció mögötti jelenségek eltűntek, ezek a tényezők nem fogják az infláció újbóli emelkedését hozni. Mitől emelkedhet mégis az infláció? - tette fel a kérdést a miniszter. Két tényezőt említett:

  • megjelenik a béremelések kérdése
  • valamint a bázishatás kérdése a második félévben.

Arra is kitért, hogy 4-5%-on van vagy 3%-on az infláció, az a gazdaságpolitika szempontjából kevésbé releváns, mert egy növekedés helyreállásának az évében vagyunk.

Emlékezetes: az aktuális inflációs adat pénteken kellemes meglepetést okozott, mivel alacsonyabb volt a piaci és jegybanki várakozásoknál is:

Megvédte a gazdaságpolitikát

Kiemelte: egy egyensúlyi térben kell értelmezni a gazdaságpolitikát. A fogyasztás helyreállása kezd visszatérni, egymás után két hónapban is emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, de kiemelte, hogy annak a szinte még mindig 2020 elején látott szinten van. Emellett a növekedés trendjétől is messze van a belső fogyasztás és a potenciális, valamint az egyensúlyi szinttől is messze vagyunk még, ezért a helyreállás nem fog egyensúlyi problémákat okozni - magyarázta Nagy Márton, aki szerint éppen ezért

felesleges a túlfűtöttség hírével rémisztgetni.

A miniszter itt az elmúlt hetekben megjelent elemzésekre és közgazdász álláspontokra reflektált:

Helyreáll az egyensúly

Pozitív jelenségnek nevezte azt, hogy a lakosság vásárlási kedve tér vissza, ami óvatos optimizmusra ad okot. Ez azért is fontos, mert a költségvetésben képes stabilizálni szerinte az áfabevételeket. A másik hatás pedig az lesz a büdzsére nézve, hogy a tavalyi magasabb áfakiutalások is kifutnak. Ez a két kedvező hatás jót tesz a költségvetésnek, igaz még csak egy hónap adata áll a rendelkezésre. Szerinte a legfontosabb kérdés és jelzőszám a következő hónapokban, hogy a kiskereskedelmi forgalom hogyan fog alakulni és az áfabevételek miként reagálnak minderre.

A költségvetés aktuális helyzetéről itt írtunk és jelent meg podcastadásunk is a témában:

Egyensúlyt hoz a növekedés visszatérése. Egyrészt a költségvetésbe, másrészt a külső egyenleg sem borul fel. És közben a növekedés és az infláció között is egyensúlynak kell lennie és szerinte ez sincs veszélyben.

Elismerte: az export nehezebb dolog, ez nem a magyar gazdaságpolitikától függ, hanem leginkább a legnagyobb külkereskedelmi partnertől, Németországtól és a német gazdaság most szenved.

Címlapkép forrása: MTI/Lakatos Péter

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.