Előfizetői tartalom

Olyan nyomás alá kerül Magyarország pillanatokon belül, aminek évekig fizethetjük az árát

Az elmúlt években a kabinet a magasnyomású gazdaság irányvonalat (high pressure economy, HPE) követte, amellyel az elmélet hívei szerint érdemi többletnövekedésre lehet szert tenni. A kormányzat továbbra is kitart a HPE mellett (talán jobban, mint valaha), ám a Magyarországon is ébredő Phillips-görbe és a feszes munkapiacról tanúskodó Beveridge-görbe alapján lehetnek meglepetések ezen az úton.

Hat-nyolc éve még számos érv szólt amellett, hogy rá kell lépni a gázpedálra, mert valóban tartósan gyenge teljesítményt mutatott a magyar gazdaság. A visszafogott növekedéshez akkor kedvező egyensúlyi pozíció, relatív alacsony költségvetési hiány, illetve jegybanki cél alatti infláció társult. A munkaerőpiacon is volt még némi tartalék. Logikusan adódott a kérdés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés