Portfolio signature

Új korszak kezdődik - Ezzel sok pénzt lehet spórolni

Tartós és jelentős növekedési korszak kezdődhetett az Európai Unió áramfogyasztásában, és a megújuló energia folytatódó térnyerésével párhuzamosan a felhasználók zömét érintő további mélyreható változások indultak a villamosenergia-rendszerben. A hálózatfejlesztések mellett egyre inkább előtérbe kerülnek a rendszer rugalmasságát növelő olyan új alternatívák is, mint a kisebb-nagyobb akkumulátoros energiatároló kapacitások vagy a fogyasztó oldali válasz megoldások.
A megújuló energiáról is szó lesz az április 24-i Sustainable Tech konferencián. Részletek, program a linken.

Visszaesőben a kibocsátás

2023-ban több jelentős mérföldkövet is maga mögött hagyott a zöldenergiára átálló Európai Unió - amint erről az Ember nevű uniós agytröszt jelentése alapján beszámoltunk. E szerint az EU-ban működő szélerőművek tavaly először már több áramot termeltek, mint a földgáztüzelésű erőművek; először ugrott 40% fölé a megújulók részaránya az áramtermelési mixben, miközben minden idők legalacsonyabb arányára, egyharmad alá esett a fosszilis alapú áramtermelés. Továbbá, az EU villamosenergia-ágazatának széndioxid-kibocsátása 2023-ban rekordmértékben, 19%-kal csökkent, és a 2007-es csúcsérték óta csaknem a felére esett (-46%). A jelentés arra is rámutatott, hogy tavaly Görögország után (18,83%)

Magyarországon nőtt a második legmagasabb arányúra, 18,16%-ra a napalapú áramtermelés aránya az egész EU-ban.

A fosszilis termelés és a karbonemisszió csökkenését nagyrészt a megújuló energiaforrások előretörése tette lehetővé, de az is szerepet játszott benne, hogy az EU teljes villamosenergia-felhasználása 3,4%-kal esett 2022-höz képest, és 2001 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt (2696 terawattóra). Az áramfogyasztás már 2022-ben is csökkent, így 2023-ban összességében 6,4%-kal volt alacsonyabb, mint 2021-ben. A 2021 és 2023 között regisztrált visszaesés több mint harmadát (38%) az ipari villamosenergia-felhasználás csökkenése okozta, de az enyhe időjárás (27%), az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése szintén hozzájárult az áramigény mérsékléséhez, miközben az elsősorban hőszivattyúk, elektromos autók és elektrolizátorok terjedésében megmutatkozó elektrifikáció felfelé irányuló hatást gyakorolt a fogyasztásra.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés