Előfizetői tartalom

Érdekes dolog történt a magyar villamosenergia-rendszerben

A naperőművek terjedésével párhuzamosan folytatódott a hazai földgázerőművek beépített teljesítőképességének csökkenése, és mivel a szén-/ligniterőművekkel is hasonló történt, összességében mintegy 1100 MW-tal lett kisebb a magyarországi fosszilis kapacitás 2023-ban, miközben már rendszerszinten is megjelent és látható méretűvé vált az akkumulátoros energiatárolás. Ezzel összhangban a földgáz-, valamint a szén-/ligniterőművekben termelt áram szerepe gyengült a villamosenergia-felhasználás fedezésében, míg a napenergiáé nőtt, és ami némileg meglepő, kis mértékben a szélenergia részaránya is.

Ahogyan azt korábban megírtuk, 2023-ban 4,5%-kal esett Magyarország bruttó villamosenergia-felhasználása a megelőző évhez képest a Mavir előzetes, a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) és az önfogyasztásra termelő erőművek termelési adatait nem tartalmazó statisztikája szerint, az import aránya pedig 11 éves mélypontra, 24,1%-ra esett. A szintén az átviteli rendszerirányító...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés