Már nem száguldanak úgy a beszerzési árak, mint korábban. Ettől még jó szívvel csak 5 ezer forintért lehet tálalni a vendégek számára a főételt, sőt, a jobb minőségű ételek inkább 6-7 ezer forintba kerülnek – mondta a Portfolio-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Számításaik szerint 8,5 és 13 százalék közötti mértékben emelkedett az ételek és az italok ára, pedig az élelmiszerárak nagyobb mértékben nőttek.
Mindeközben azonban javult a helyzet az éttermek gazdálkodásában az energiaszámlák terén. „Sok helyen még kaotikus a számlázás, de van, ahol az energiaszolgáltató keresi meg a vendéglőst, hogy egy jóval kedvezőbb árat ajánljon az új szerződéskötésnél” – magyarázta. Az energiaárak a 3 évvel ezelőttihez hasonló szintre csökkentek a vendéglátóhelyek többségénél. Sok tulajdonos napelemeket is telepíteni tudott, néhány vállalkozó így is tudott spórolni.
A portfóliónk nagymértékben lefedi a hazai vendéglátást az éttermi szolgáltatástól kezdve a rendezvényszervezésig. Tavaly rekordmértékű, közel 21 milliárd forintos nettó árbevételünk volt - mondta Kőrössy Zoltán, az Eventrend Group alapító-társtulajdonosa. Meglátása szerint az energiaár-sokk sokkal hamarabb elült, mint amire korábban számítani lehetett. „A háborúkat már mindenki beárazta. Ez nem tűnik sem utazás-visszafogó, sem fogyasztási keresletet csökkentő tényezőnek” – tette hozzá.
Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!
Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja az éves előfizetés esetén most 33%-os kedvezménnyel 19 990 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!