Előfizetői tartalom

Futótűzként terjednek a nemi betegségek, Magyarország sem kivétel

A szexuális úton terjedő fertőzések számának aggasztó növekedésére és jelentős közegészségügyi problémára hívta fel a figyelmet a közelmúltban az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC). Angliában 1948 óta nem volt annyi szifiliszes, mint 2022-ben, az USA-ban egyenesen „szifiliszjárványról” beszélnek, és azonnali közegészségügyi intézkedéseket sürgetnek. „Magyarországon is egyértelműen romló a tendencia” – mondta a Portfóliónak Tóth Béla, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa, az Országos STD Centrum vezetője.

Feltartóztathatatlanul terjednek a nemi betegségek a világban, a fejlett országokban tapasztalható tendencia különösen aggasztó. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint naponta közel egymillió ember fertőződik meg valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel (ezeket angol rövidítésük alapján STD vagy STI összefoglaló néven is említik.)

Szifiliszjárvány Amerikában

Az Egyesült Államokban 1950 óta nem volt olyan magas a szifiliszesek száma, mint 2022-ben: meghaladta a 207 ezret, ami 17%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest is. Közben más nemi betegségek, például a gonorrea (más néven tripper vagy kankó) 9%-kal csökkent. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) ezért a szifiliszre összpontosít, ami ugyan összességében kevésbé gyakori, mint a gonorrea vagy a chlamydia, de veszélyesebb azoknál. Többek között azért, mert a szifiliszes anyák a terhesség alatt megfertőzik a magzatot.

  • Csak az USA-ban több mint 3700 csecsemő született szifilisszel 2022-ben, ami a legmagasabb szám az elmúlt 30 évben.
  • A vérbaj 282 csecsemő halva születését vagy korai halálát okozta, ez csaknem 16-szor több, mint 2012-ben.
  • A három leggyakoribb, szexuális úton terjedő fertőzésből – a chlamydia, a gonorrea és a szifilisz – több mint 2,5 millió esetet jelentettek az Egyesült Államokban.

Európában is komoly a gond

Az öreg kontinensen is aggasztóan növekszik a szexuális úton terjedő fertőzések száma, ami jelentős közegészségügyi probléma - hívta fel a figyelmet a közelmúltban az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés