Előfizetői tartalom

Három évtizedes mélypontról nőhet Európa gázfogyasztása

A globális és az európai földgázfelhasználás is emelkedhet 2024-ben a tavalyihoz képest, az árak pedig tovább ereszkedhetnek a Nemzetközi Energiaügynökség várakozásai szerint. A világ gáztermelése is tovább növekedhet, benne az újabb rekordot döntő Amerikai kitermeléssel, és két év csökkenés után Oroszországban is ismét felfelé indulhat a szegmens teljesítménye, bár még mindig nem fogja megközelíteni a háború előtti szintet.

A globális gázkereslet a 2021-es több mint 5%-os növekedést, a 2022-es szűk 1,5%-os csökkenést és a 2023-as 0,5% körüli növekedést követően 2024-ben 2,5%-kal 4190 milliárd köbméterre emelkedhet a Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb, negyedéves jelentésében ismertetett várakozásai szerint. Az ázsiai csendes-óceáni térségben a gázkereslet várhatóan közel 4%-kal, Észak-Amerikában 1,5%-kal, Közép- és Dél-Amerikában 1%-kal, Európában, Afrika és a Közel-Kelet gázban gazdag piacain 3%-kal, Eurázsiában pedig 2%-kal nőhet idén 2023-hoz képest.

A globális földgáztermelés megközelítőleg 2,4%-kal 4214 milliárd köbméterre emelkedhet 2024-ben, elsősorban Oroszország, a Közel-Kelet és az Egyesült Államok, tehát a tradicionális gáztermelő központok teljesítményének erősödésével.

A gázárak alakulásáról és a gázbeszerzési kilátásokról is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek:

A január végén publikált anyag szerint az idei keresletbővülést elsősorban Ázsia, Afrika és a Közel-Kelet erősödő gázigénye hajtja majd, szektoriális bontásban pedig az ipar és a lakossági, illetve szolgáltatási szektor egyaránt hozzájárul a folyamathoz. A villamosenergia-szektorban csak marginális növekedés várható, mivel Európa keresletcsökkenése szinte teljes egészében kompenzálhatja a más régiókban jelentkező többlet igényeket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés