Előfizetői tartalom

Szokatlan időjárási jelenség érte Magyarországot, új rekordot döntöttek a napelemek

Szinte egész Európát jóval több napsütés érte januárban az ilyenkor megszokottnál, a besugárzás kontinensszerte 10-25%-kal haladta meg a sokéves átlagot. A szokatlan jelenség valamennyi európai ország közül Magyarországot, illetve Horvátországot érintette legerősebben, ami a meteorológiai adatokon túl a hazai napelemparkok kihasználtságának és termelésének kiemelkedő alakulásában is megmutatkozott.

Szokatlan időjárás hozott rekodot

Miközben Európa bizonyos régióiban, így Spanyolország, Ukrajna, a Baltikum és Skandinávia jelentős részein érdemben az ilyenkor átlagosnak nevezhető érték alatt alakult, addig a kontinens területének zömén azt jócskán felülmúlta a besugárzás 2024 első hónapjában. A szokatlan körülmények kialakulásához elsősorban az El Niño és az úgynevezett Észak-Atlanti Oszcilláció (NAO) relatív gyengesége járult hozzá, de egy déli irányú áramlási folyamat is befolyásolta a légköri nedvességi és felhőviszonyok alakulását.

Kiemelt témáink között lesz a zöld, megújuló energia az április 24-i Sustainable TECH konferencián. Részletek a linken.

Az észak-északnyugati szél január nagy részében Magyarországon is tisztán tartotta az eget, jóval a sokéves átlag fölé emelve a besugárzási értékeket. A jelenséget látványosan szemlélteti a Solcast által műholdas adatok és mesterséges intelligencia/gépi tanulási algoritmusok felhasználásával a Solcast által készített, a pv magazine által térképes formában megjelentett elemzés.

solcast
Forrás: Solcast

Ugyanakkor a sokéves átlagtól való jelentős eltérések ellenére is Dél-Spanyolországban volt a legmagasabb a január havi besugárzás a terület déli elhelyezkedésének következtében, amelyet a magyarországi értékek meg sem közelítettek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés