Előfizetői tartalom

Brutálisan megdrágult egy népszerű élelmiszer - Mi áll a háttérben?

2024 januárjában az olívaolaj átlagosan másfélszer annyiba került az Európai Unióban, mint 2023 első hónapjában. De mi a helyzet Magyarországon, nálunk is brutálisan megdrágult a közkedvelt élelmiszer? Egyáltalán, mi áll a meredek áremelkedés hátterében?

Másfélszeresére drágult az olívaolaj az EU-ban

Valósággal az egekbe szökött 2023 második felében az olívaolaj ára, az Eurostat adatai szerint augusztusban már 37 százalékos drágulást láthattunk átlagosan az EU-n belül 2022 augusztusához képest. Ez a tendencia szeptemberben (+44%) és októberben (+50%) tovább erősödött, az éves áremelkedési ütem csúcspontja pedig 2023 novemberében következett be, ekkor 51 százalékkal volt magasabb az átlagos olívaolajár az EU-ban, mint 2022 novemberében. Decemberben kisebb mérséklődés következett be, az év utolsó hónapjában az ár "mindössze" 47 százalékkal volt magasabb, mint 2022 decemberében.

Januárban azonban ismét folytatódott a drágulás, a legfrissebb számok ismeretében elmondható, hogy

egy év alatt másfélszeresére drágult az EU-ban az olívaolaj.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés