Előfizetői tartalom

Újabb rezsidémon a láthatáron: beütött a vízdíj a szállodáknak

Habár szezonális hatások miatt a téli időszak általánosságban olcsóbb, mint a tavaszi-nyári, idén 50 ezer forint felett maradt a 4 csillagos szállodák ára. A hoteleknek tovább kell emelni az árakat, de már visszafogottabb mértékben, mint tavaly, miután a vízdíj sokat emelkedett, illetve a dolgozók bérét is növelik. A szállodaszövetség ebben az évben 6-7%-os áremeléssel számol.

Januárban átlagosan 52 ezer forintért lehetett szobát foglalni két fő részére a magyarországi 4 csillagos szállodákban, amihez félpanziós ellátás járt. A 3 csillagos szálláshelyeken 30 ezer forintot kértek egy éjszakáért, reggelivel - derült ki a KSH inflációs adataiból. Úgy tűnik tehát, hogy a téli időszak is magasan tartotta az árakat. Habár az energiaválságnak vége, a szállodáknak jelentős költségemelkedést okoz, hogy többszörösére nőttek a vízdíjak, miközben a dolgozók bérét is emelni kellett az év elején.

„Ötszörösére emelkedtek a víz- és csatornadíjak, miután a mi felhasználásunkat is az ipari szektorhoz sorolták. Ez számunkra évente 90-100 millió forintos többletköltséget jelent. Ez nemcsak nekünk, de más wellnesshotelek és fürdőknek is komoly problémát okozhat ebben az évben” – mondta a Portfolio-nak Sívó Roland, az Aquaworld létesítmény igazgatója. Elmondása szerint a jelentős áremelés indokaként a szolgáltatócég a rendszermodernizációt, az elmaradt karbantartásokat hozta fel okként, illetve azt, hogy a költségeikhez képest eddig túl olcsón adták a víz- és csatornaerőforrást.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Portfolio-nak arról beszélt, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés