Előfizetői tartalom

Tovább öregedett a magyar gépkocsiállomány

Portfolio
2007 óta folyamatosan öregszik a hazai személyautó-állomány átlagos életkora, amely 2023-ban újabb 0,4 évvel emelkedett. Eközben a járművek száma már 5 millió fölé emelkedett - derül ki a KSH friss adataiból.

2022 végén 4 millió 169 ezer személyautó volt forgalomban Magyarországon, amely óriási szám tekintettel arra, hogy bő 9 év alatt több mint egymillióval lett magasabb és 20 évvel ezelőtt még csak 2,6 millió kocsi futott itthon.

Ez a statisztika gyakorlatilag a forgalomból kivont és kiadott rendszámok egyenlege. Előbbibe azok az autók tartoznak, amelyeket koruk vagy állapotuk miatt már nem vizsgáztatnak és fémhulladékként végzik. Utóbbit részben az újautó-piac, részben pedig az import hajtja.

Az autók átlagéletkora 2023 végén elérte a 15,8 évet holott a válság előtt alig volt idősebb 10 évnél az átlagos magyarországi személyautó.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés