Előfizetői tartalom

Kellemes meglepetés a beruházásokban

Portfolio
2023 utolsó negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,5%-kal meghaladta az előző negyedéves teljesítményt. Ezzel öt egymást követő zsugorodás után tudott növekedést mutatni a beruházási tevékenység Magyarországon. A tavalyi év így is nagyon gyászosra sikerült, 1996 óta ez volt a második legnagyobb visszaesés a KSH számai szerint.

Az 1,5%-os negyedéves alapú növekedés már csak azért is meglepő, mert a negyedik negyedéves GDP-adat csak stagnálását mutatott ki a magyar gazdaságban. Ez alapján a gyenge gazdasági teljesítményben a vártnál is nagyobb szerepe lehetett a lakossági fogyasztás zsugorodásának.

A növekedés azt is jelenti, hogy véget ért az öt negyedévig tartó beruházási visszaesés.

A fordulat az építési beruházások növekedésének köszönhető, eközben a gépberuházások enyhe visszaesése a nagyjából stagnáló trend folytatódását jelenti:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés