Előfizetői tartalom

Valami nagyon furcsa történt a magyar külkereskedelmi mérlegben

Portfolio
Az előzetesen közöltnél is kissé nagyobb lett a decemberi külkereskedelmi hiány - derül ki a KSH ma közzétett részletes adataiból. A friss jelentés ugyanakkor nem a külső egyensúly szempontjából aggasztó, inkább a növekedési kilátások kapcsán vet fel kérdéseket.

Decemberben 271 millió eurós hiánnyal zárt a külkereskedelmi mérleg, az előzetesen közölt 188 millió euróhoz képest tehát még nagyobb a deficit. Ez főleg annak fényében érdekes, hogy 2023 többi hónapjában vaskos többleteket láthattunk, az éves többlet is óriási, 9,2 milliárd eurós lett.

A 2022-es évhez képest bekövetkező óriási fordulat okai ismertek:

  • A gázimport csökkenése az egyensúlyjavulás negyedét magyarázza, árammal és olajjal kiegészítve az energiamérlegünk mintegy 40%-ban felel a fordulatért. (Emögött nagyobb részt az áresés áll, kisebb részben a spórolás.)
  • Az export javulása mintegy 15%-os súlyt képvisel a faktorok között. Ezen egyformán osztozik a jármű- és a villamosgép-gyártás (utóbbi az akkumulátorokat jelenti), a többi termékkör szinte egyáltalán nem javított.
  • A legnagyobb tényező az import visszaesése, bő 40%-os magyarázóerővel. Emögött a belső felhasználásra szánt behozatal zsugorodásáról van szó, amit a beruházások és a fogyasztás csökkenése váltott ki.

A decemberi adat kapcsán inkább az izgatja az elemzőket, hogy mi változott, kell-e arra számítani, hogy a külső egyensúlyunk amilyen gyorsan javult, úgy fog ismét romlani. A rövid válasz erre az, hogy nem kell durva egyensúlyromlásra számítani, hiszen olyan drasztikus sokkhatás, mint az energiaárak extrém mértékű ingadozása egyelőre nincs a láthatáron. Decemberben szezonális okokból amúgy sem szokott óriási többlet kialakulni az árumérlegben, ezért a megelőző hónapok 1 milliárd euró feletti többleteire eleve nem számíthattunk.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés