Előfizetői tartalom

Pokolból a mennybe, áldozatokkal – a magyar külsőegyensúly-javulás okairól

A külkereskedelmi mérlegünk egyetlen év alatt történelmi mélypontról történelmi csúcsra javult. Az óriási változás legfontosabb tényezőjének az energiaárak visszaesését szokták tekinteni. Vizsgálódásunk alapján azonban ez nem igaz: az egyensúlyjavulás ennél is fontosabb oka a recesszió.

Az előzetes adatok szerint 2023 novemberében 1,7 milliárd euró többlet keletkezett a magyar külkereskedelmi mérlegben, annyi, mint soha korábban. Ennél a történelmi rekordnál is érdekesebb egy másik: az év első tizenegy hónapjában felhalmozódott 9,6 milliárd eurós többlet szintén új csúcsot jelent, méghozzá úgy, hogy 2022-ben az időarányos egyenleg –8,8 milliárd euró volt, hatalmas historikus mélypont.

Vagyis óriási fordulatot látunk, a külkereskedelmi egyenlegünk egyetlen év alatt a történelmi mélypontról új rekord szintre szaladt fel.

kulker1j

Még látványosabb a fordulat, ha a hónapról hónapra frissülő 12 hónapos gördülő egyenleg alakulását figyeljük. A mutató ugyan kicsivel még alulmúlja a 2016 novemberi értéket, de a decemberi adat jó eséllyel új csúcsot hoz majd.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés