2026-ban lesz csak 3% alatt a deficit, hamarosan új csomagot mutat be a kormány - Itt vannak a legújabb bejelentések
Gazdaság

2026-ban lesz csak 3% alatt a deficit, hamarosan új csomagot mutat be a kormány - Itt vannak a legújabb bejelentések

Hétfő reggel Parragh László MKIK-elnök előadásával kezdetét vette a kamara Gazdasági évnyitó című rendezvénye, amelyet hagyományosan minden évben megrendeznek, Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával. Varga Mihály prezentációjában bejelentette hivatalosan is: idén nem 2,9% lesz a költségvetési hiánycél, hanem 4,5% és 2026-ban lehet 3% alatt a deficit. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előrevetítette: új versenyképességi csomagot dolgoznak ki, ami hamarosan nyilvános lesz. A helyszínről élőben tudósítottunk.

Ezúttal is elmondható a hallgatóságot tekintve, hogy a legnagyobb vállalatok vezetői személyesen képviseltetik magukat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén. Jelen van többek között Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Horváth Gábor, a Költségvetési Tanács nemrégiben kinevezett elnöke, Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke, Hernádi Zsolt Mol-elnök, Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója, Patai Mihály MNB-alelnök, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Nagy Márton új intézkedéscsomaggal készül

A lakossági és a vállalati óvatossági motívum oldása kulcsfontosságú - ez a címe Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadásának.

A következő két hétben a minisztérium bemutatja a versenyképességi csomagját

- kezdte előadását.

7-8 év mire visszajövünk a Covid- (2020-21) és az energiaválságból (2022-23) - ismertette. A 2024-2026-os időszak a normalizálódás időszaka értékelése szerint.

A Covid idején mindkét gazdaságpolitika láb ösztönzőleg hatott, ezzel szemben az energiaválságban a kormány ösztönzött, a jegybank pedig restriktív volt - értékelte.

Bele sem merek gondolni abba, hogy mi történt volna akkor, ha tavaly tartjuk az eredeti költségvetési hiánycélt

- fogalmazott a miniszter, aki elismerően szólt arról, hogy az ikerdeficit már nem fenyegeti az országot, az infláció lecsökkent, a munkahelyek megmaradtak, javultak a foglalkoztatotti számok. Úgy vélekedett, hogy a munkanélküliségi ráta átmeneti emelkedése örvendetes, egyre többen lépnek be az inaktívból az aktív státuszba, és most egyelőre ez történik, ami pozitív - magyarázta.

2023-ban a magyar gazdaság növekedése az EU átlaga alatt volt - ismerte el.

A 2024-es év legfontosabb gazdasági kihívásai:

  1. fogyasztás helyreállítása
  2. belgazdaság újraindítása
  3. magas exportaktivitás fenntartása
  4. munkaerőpiac aktivitásának növelése
  5. hitelpiac helyreállítása

Ezt követően bemutatta a kormány elmúlt időszakban tett intézkedéseit, amelyek többek között leszorították az inflációt. Megemlítette a lakossági fogyasztás kezdeti helyreállását, amit a kiskereskedelmi számok, turizmus adatai tükröznek.

A belgazdaság tekintetében nem tudok sok pozitívumot mondani - ismerte el. Az export eközben lassul - tette hozzá. Ha azt kérdezzük meg a cégektől, hogy miből fognak beruházni, akkor a nagy részük azt mondja, saját tőkéből. Ez a magas kamat miatt és a magas saját forrás aránya miatt van - magyarázta.

Tavaly decemberben mind a jármű-, mind pedig az akkumulátorexport a negatív tartományba csúszott, vagyis év/év alapon csökkent - mutatta be. Az exportunkon belül 17%-ot képvisel a járműipar, 7%-ot pedig az akkumulátoripar - sorolta.

10 milliárd eurónyi akkumulátort és annak alkatrészeit exportálunk éves szinten. Németországba megy ennek a fele. Amíg az USA és más országok erőteljesen támogatják az elektromos autóvásárlást, Németországban ezt megszüntették - vázolta az egyik lényeges kihívást Nagy Márton, aki elismerte: nem véletlen, hogy sürget egy összeurópai programot ezen a téren.

Továbbra is azt gondoljuk, hogy 500 ezer új munkahelyre szüksége van a magyar gazdaságnak.

Ehhez magyar munkaerő kell. Ehhez látunk 300 ezer magyar munkaerőt. Részben inaktívból aktívba kerülnek a lakosok, átképzéssel is lehet nyerni új munkavállalókat, GINOP programokat fognak használni arra, hogy támogassák a munkaerőkínálat átalakítását. Tartalékot látnak továbbá a fiataloknál.

Kitért arra is, hogy a hitelezésben látványos pozitív fordulat valósult meg a tavalyi év második felében. Kitért arra, hogy a lakossági hitelezés helyreállását a kormány 3 intézkedéssel támogatja 2024-ben: lakossági kamatstop, lakáshitel kamatplafon, családi otthonteremtési kedvezmény plusz. Ehhez jön még hozzá a jegybank 10%-os önrész szabályozása az első lakás vásárlásakor.

Varga Mihály kimondta: magasabb hiánypálya jön Magyarországon

A suszter maradjon a kaptafánál - kezdte előadását Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a stabilitásra és a növekedésre fókuszál prezentációjában. A tárcavezető a külső gazdasági környezet bemutatásával kezdte, szerinte javulgat a helyzet, de még nincs minden rendben. A magyar gazdasággal kapcsolatban leszögezte: a nehezén túlvagyunk a kormány döntéseinek köszönhetően.

A tavalyi GDP-vel nehéz büszkélkedni

- ismerte el Varga Mihály.

Bejelentette: a következő 3 évben viszi le a kormány 3% alá a hiányt. Idén 4,5%-ot célzott meg a kormány, jövőre 3,7%, 2026-ban lesz 2,9% a költségvetés hiánya, 2027-ben pedig 2,4%-os deficittel számol.

Ezzel a pénzügyminiszter is elismerte először hivatalosan, hogy az idei 2,9%-os eredeti hiánycélt a kormány nem tudja teljesíteni. Korábban ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelezte előre.

Fontosnak tartotta a tavaly év végi 73%-os adósságráta csökkentését. A kamatkiadások jelentős terhet jelentenek - ismerte el a miniszter előadásában. Azok az országok tudtak hosszú távon tartósan növekedni, amelyek stabil gazdaságot tudtak felmutatni, egyensúly mellett - emelte ki.

Ezt követően kiemelte a gazdaságpolitika alappilléreit: a versenyképes adórendszert, a digitális adókörnyezetet. Ennek kapcsán megemlítette az eÁfa rendszerét. Értékelése szerint

ez 20%-kal kevesebb adminisztrációs költséget jelent a cégek számára, 20 milliárd forint megtakarítást jelent ez éves szinten.

Ezt követően jön az eNyugta bevezetése 2025-től, valamint 2025 decemberétől jön az eMAP, melynek nyomán a vállalkozások mentesülhetnek a foglakkoztatással kapcsolatos bevallások terhétől.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az egyik legnyitottabb gazdaság a világon. Németország részesedése a magyar exportból csökkent, közben látványosan nőtt a régiós országok részesedése az elmúlt 20 évben. Ez fontos szerkezeti átalakításra mutat rá - említette meg.

Végezetül a magyar állam finanszírozásáról beszélt. Felidézte, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek a magyar államkötvények hozamai. A kockázatokat úgy lehet csökkenteni, hogy nagyobb mértékben épít a magyar finanszírozás a stabilabb lakossági állampapír-vásárlásra - vélekedett. Eredményként jellemezte, hogy a lakossági állampapírok szerkezete is egészségesebb lett.

Ismertette: tavaly a 3050 milliárd forintnyi kamatkiadásból 1300 milliárd forint került a lakossághoz. Sokkal jobb ha ezt a kamatot Szabó János kapja meg, mintha a Templeton vagy mások viszik ezt el - értékelte.

Értékel az MKIK elnöke

Parragh László kamarai elnök előadását azzal kezdte, hogy 24 éve tartanak ilyen találkozókat, az elsőre 2001-ben került sor. Kiemelte: jelenleg gazdasági szerkezetváltás van folyamatban, és az Európai Unió ebben lemaradt. Hozzátette továbbá, hogy önállóan nem megy a fejlődés, szövetségeseket kell keresni.

A sorozatos válságok ellenére stabil számokat produkál a magyar gazdaság. Azt ugyanakkor kiemelte, hogy termelékenységet és hatékonyságot kell javítani, helyi tudásbázison.

A növekedést gátló tényezők között említette, hogy a lakosság óvatos, az alvó tőke nem mozgatja a gazdaságot, itt meg kell találni az egyensúlyt a hitel alapú és a belső megtakarításon alapuló növekedés között.

Nagyon sok pénz van a lakosságnál és a vállalkozásoknál

- emelte ki Parragh László, aki szerint Németország és az EU gazdaságának hanyatlása nem kedvez számunkra. Ezt gazdasági konnektivitással és keleti nyitással kell kompenzálni.

Beszélt a munkaerőbevándorlásról is. Szerinte a migráció nem egyenlő a munkaerő-utánpótlással és álom a szabályozott migráció.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a piaci igényeket és gazdaságstratégiai modellt nem támogató kamatkörnyezet van jelen.

A külföldi munkaerő megjelenése a magyar gazdaságban munkaerőt teremt a magyarok számára is - vélekedett. A kormány dolga ebben a koordináció.

Az MKIK elnöke szerint új gazdasági modellre van szükség, új egyensúlyi háromszögre kell építeni:

  1. Zöld beruházások
  2. Növekedést támogató hitelezés fenntartása, fix alacsony kamatozású hitelezés fenntartása
  3. Növekedés fenntartása, ez minden gazdasági szereplő felelőssége.

Beszélt a kamara és a kormány közötti tartós szövetségről, a piac önállóan nem képes kezelni minden kihívást, ezért kell ez az együttműködés meglátása szerint. Aktív kamarai részvétel a gazdaságpolitika alakításában, támogatásában és végrehajtásában - állt az előadásában.

Mi készek vagyunk részt venni a gazdaságpolitika megtervezésében, alakításában és végrehajtásában - jelezte Orbán Viktor felé fordulva a kamara elnöke.

Arról, hogy milyen témák várhatóak a mai eseményen és korábban mik voltak a fókuszban előzetes cikkünkben írtunk:

Címlapkép forrása: MTI

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehullt a lepel Oroszország harckocsijairól - Ez lesz majd, ami eldöntheti a háborút?
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
balaton