Portfolio signature

Megvan, mit kell tennie Magyarországnak a felzárkózáshoz!

A magyar GDP idén 2,4%-kal növekedhet, míg az infláció 3,9%-ra csökkenhet ebben az évben az OECD várakozása szerint. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet magyar gazdaságról szóló, ma megjelent jelentésében kiemelte: a szociális transzfereknek jobban kellene megcélozniuk a legalacsonyabb jövedelmű csoportokat, valamint az energiatámogatás átalakítása keretében az ársapkák helyett a kiszolgáltatott háztartásokat támogató célzott készpénzátutalások felé kellene elmozdulni. A zöld energia fejlesztése terén egyben az OECD a szélerőművek telepítésére vonatkozó korlátozó szabályok eltörlését is szükségesnek tartaná.

A magyar gazdaság a koronavírus-járványból erőteljesen lábalt ki, majd enyhe recesszióba süllyedt, mivel a magas infláció csökkentette a háztartások vásárlóerejét, valamint a magas kamatok és az alacsony bizalom visszafogta a beruházásokat – állapította meg ma megjelent, Magyarországról szóló jelentésében az OECD.

Idénre 2,4%-os növekedést várnak

A nemzetközi szervezet előrejelzése szerint a hazai GDP a tavalyi 0,9%-os zsugorodás után idén várhatóan 2,4%-kal, míg 2025-ben 2,8%-kal növekszik. Az infláció vonatkozásában a nemzetközi szervezet azt várja, hogy a tavalyi 17,1%-ról idén 3,9%-ra, 2025-ben pedig 3,4%-ra csökken a drágulás üteme. Egyben az OECD a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatban kockázati tényezőnek tartja

  • a dezinfláció ütemét,
  • a jövőbeli energiaárakat,
  • valamint a jogállami reformoktól függő uniós források folyósításának kérdését.

Az OECD szerint a hazai cégek dinamizmusát az alábbi tényezők erősíthetik:

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés