Előfizetői tartalom

Elképesztő hiányadat érkezett – Két hónap után fejre állt a költségvetés

A Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint februárban 1758 milliárd forintos hiányt termelt a költségvetés az önkormányzatok nélkül. Soha nem volt még ekkora a februári mínusz az állam gazdálkodásában, de ami még ijesztőbb, hogy két hónap alatt az eredeti pénzforgalmi éves hiányterv kétharmada teljesült. Mindezek fényében nem véletlen, hogy a kormány már feladta az idei évre kitűzött, eredeti 2,9%-os GDP-arányos hiánycélját és már 4,5%-os deficitről beszélnek a kormány tagjai.

A havi adat 1758 milliárd forintos hiányt mutat, ami a valaha volt legmagasabb deficit a februári hónapokban. De kiugró összegét talán még jobban szemlélteti, ha azt mondjuk, hogy az általunk figyelt idősorban a valaha volt második legmagasabb deficit volt a 2024 februárjában összehozott költségvetési mínusz. Ugyanis gyűjtésünk szerint eddig csak egyszer volt ennél magasabb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés