Portfolio signature

Aranyláz helyett lítiumláz - Mely országok osztják a lapokat?

A zöld energiaátállásban több tucatnyi olyan nyersanyagra, mint például lítiumra van szükség, amelynek bányászatát manapság néhány nagy szereplő uralja a világon. A bányászat mellett ezeknek a nyersanyagoknak a feldolgozása is födrajzilag erősen koncentrált. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy a világ mely országai töltenek be domináns szerepet a kritikus nyersanyagok, kritikus fémek és ritkaföldfémek bányászata és feldolgozása terén, és ez milyen hatással van az ellátási láncokra.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

175 évvel ezelőtt James Polk amerikai elnök az Unió helyzetéről szóló kongresszusi beszédében jelentette be, hogy Kaliforniában kitört az aranyláz. Ma pedig az mondhatjuk, hogy Kaliforniában kitört a lítiumláz. Friss kutatási eredmények szerint ugyanis Kaliforniában a Salton-tó (Salton Sea) térségében nagy valószínűséggel 18 millió tonna lítium-karbonát érhető el nagy földalatti medencékben, ami nagyjából 375 millió elektromos jármű akkumulátorának gyártásához elegendő (összehasonlításképpen az USA-ban regisztrált gépjárművek száma 290 millió volt 2022-ben). Ugyan csak évek múlva kezdődhet meg a kitermelés, de ezzel a hatalmas lelőhellyel az Egyesült Államok teljesen önállóvá válhat a lítiumellátásban.

A Salton-tavi sós üledékes lelőhelyen kívül nemrégiben az amerikai geológusok arról számoltak be, hogy a Nevada és Oregon állam határán található McDermitt vulkáni kaldera üledékei akár 120 millió tonna lítiumot rejthetnek magukban. Ez az ellátásbiztonság szempontjából olyan óriási készlet, amely hosszú évtizedekre kiszolgálhatja az USA elektromos autóiparát.

Még több ilyen felfedezésre lenne szükség, mert ezen a területen szinte teljesen lemaradt a fejlett világ, ideértve a leggazdagabb országokat is. Óriási intenzitással keresik a lítiumlelőhelyeket, amelyeket esetleg még megkaparinthatnak. Erről is szól az amerikai Henry Sanderson 2022 őszén megjelent Volt Rush: The Winners and Losers in the Race to Go Green című remekbe szabott könyve.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés