Előfizetői tartalom

Aranyláz helyett lítiumláz - Mely országok osztják a lapokat?

A zöld energiaátállásban több tucatnyi olyan nyersanyagra, mint például lítiumra van szükség, amelynek bányászatát manapság néhány nagy szereplő uralja a világon. A bányászat mellett ezeknek a nyersanyagoknak a feldolgozása is födrajzilag erősen koncentrált. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy a világ mely országai töltenek be domináns szerepet a kritikus nyersanyagok, kritikus fémek és ritkaföldfémek bányászata és feldolgozása terén, és ez milyen hatással van az ellátási láncokra.

Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

175 évvel ezelőtt James Polk amerikai elnök az Unió helyzetéről szóló kongresszusi beszédében jelentette be, hogy Kaliforniában kitört az aranyláz. Ma pedig az mondhatjuk, hogy Kaliforniában kitört a lítiumláz. Friss kutatási eredmények szerint ugyanis Kaliforniában a Salton-tó (Salton Sea) térségében nagy valószínűséggel 18 millió tonna lítium-karbonát érhető el nagy földalatti medencékben, ami nagyjából 375 millió elektromos jármű akkumulátorának gyártásához elegendő (összehasonlításképpen az USA-ban regisztrált gépjárművek száma 290 millió volt 2022-ben). Ugyan csak évek múlva kezdődhet meg a kitermelés, de ezzel a hatalmas lelőhellyel az Egyesült Államok teljesen önállóvá válhat a lítiumellátásban.

A Salton-tavi sós üledékes lelőhelyen kívül nemrégiben az amerikai geológusok arról számoltak be, hogy a Nevada és Oregon állam határán található McDermitt vulkáni kaldera üledékei akár 120 millió tonna lítiumot rejthetnek magukban. Ez az ellátásbiztonság szempontjából olyan óriási készlet, amely hosszú évtizedekre kiszolgálhatja az USA elektromos autóiparát.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés