Előfizetői tartalom

Akkora a munkaerőhiány Amerikában is, hogy több szabadságot kell adni az embereknek

A munkavállalók megtartása, illetve a toborzás terén minél vonzóbbá válás érdekében az amerikai vállalatok sorra gondolják át a szabadságok kiadásával kapcsolatos politikájukat. Ennek keretében egyre elterjedtebb a cégek körében, hogy különböző élethelyzetekre (hozzátartozó ápolása, halála vagy gyermek születése esetén) fizetett szabadnapokat biztosítanak dolgozóik számára. Egyben az ilyen megoldásokat már alkalmazó vállalatok egy része egyre több szabadnap kiadását is tervezi.

Az amerikai cégek több mint 80%-a azt tervezi, hogy a következő két évben megváltoztatja a szabadságolási rendszerét – derül ki a WTW HR-tanácsadó cég több mint 500 vállalatot lefedő, napokban megjelent felméréséből. A vállalatok egészen konkrétan

  • az ápolási szabadsággal,
  • a hozzátartozó halála esetén igénybe vehető gyászszabadsággal
  • és a szülői szabadsággal

kapcsolatos szabályaikat tervezik módosítani.

A felmérés szerint a szabadságolási szabályok újragondolásának legfőbb okaként a meglévő munkavállalók megtartását, illetve az új dolgozók vonzását emelték ki a vállalatok cégmérettől és iparágtól függetlenül. Az üres álláshelyek aránya ugyanis tavaly ősszel még mindig 6%-ot közelítette az USA-ban, ami bár alacsonyabb a 2022 márciusában mért 7% feletti rátához képest, azonban még mindig jóval meghaladja a 2021 előtti időszak mutatóit.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés