Előfizetői tartalom

Három éve várunk erre: csak most nyerte vissza igazán hitelességét a Fed

Az általános vélemény szerint a piac hamarabb látta, hogy az infláció miatt kamatot kell emelni, mint az amerikai jegybank, ezért akkor a Fed hitelessége kicsit meg is ingott. A hozamok valóban emelkedtek már akkor, amikor a Fed még kamatemelésről hallani sem akart, ám a jegybank kamatelőrejelzéseit az akkori hozamokkal összevetve kitűnik, hogy a befektetők valójában pontatlanabbul értelmezték a helyzetet, mint a Fed. A piacok még tavaly év végén is magasabb kamatokat áraztak két éves horizonton, mint a Fed, csak az utóbbi pár hónapban kezdik el elhinni a jegybank előrejelzéseit.

Amikor 2021 tavaszán kilőtt az infláció, eleinte mindenki biztos volt benne, hogy csak a koronavírus és a lezárások okozta recesszióból való kitörés, az ilyenkor szokásos refláció jelenségét látjuk. Aztán amikor az áremelkedés éves mértéke egyre csak nőtt, egyre többen szólaltak fel az átmeneti infláció koncepciója ellen. A piac már év közepén elkezdte azt árazni, hogy az áremelkedés szokatlan mértéke tartósan velünk maradhat, a Fednek majdnem egy év kellett, mire nyugdíjazták az átmeneti jelzőt.

Ez látszik a piaci folyamatokon is: a piac már akkor elkezdte árazni a kamatemelést, amikor a Fed ettől még mereven elzárkózott. A rövid hozamok már 2021 közepén emelkedni kezdtek, holott a Fed 2022 elején kezdett csak el kamatemelésről beszélni, és csak 2022 márciusában léptek. Az irányadó kamat egészen addig 0-0,25% között maradt, a hozamok viszont ekkor már jelentősen emelkedtek.

Az, hogy a hozamemelkedés korábban kezdődik, mint a monetáris szigorítás, nem egyedi jelenség. A jegybanki politika lassan változik, a központi bankok szeretik a piacokat előre felkészíteni a monetáris politikai fordulatra, így a kamatok módosítását akár hónapokkal is megelőzheti a hangnemben történő váltás. Ritkán volt olyan pillanat, amikor a hozamok emelkedése ne előzte volna meg hónapokkal a Fed irányadó kamatának emelkedését.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért ingott meg a Fed hitelessége az inflációs ciklus kezdetén?
  • Tényleg jobban értelmezte a piac a helyzetet?
  • Mikor kezdett el bízni a piac a Fed kamatelőrejelzéseiben?
  • Hova várja a piac és a Fed a kamatokat két éves időtávon?
  • Most már akkor töretlen lesz a bizalom a jegybank irányába?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés