Komoly átszervezésre készül a kormány a szülészeti osztályokon
Gazdaság

Komoly átszervezésre készül a kormány a szülészeti osztályokon

A Belügyminisztérium egy friss tervezetet bocsátott társadalmi egyeztetésre a szülészeti ellátás átalakításáról. Mivel az orvoshiány egyre súlyosabbá válik, a javaslat szerint családiasabb, kevesebb orvossal működő szülészeti egységek jöhetnek létre, ahol a komplikációmentes várandósságokat gondozzák. Azonban a szakma és a nyilvánosság is megosztott a tervezet kapcsán, kérdés, valóban javulna-e a szülészeti ellátás, vagy csupán látszatintézkedésről van szó.

A tervezet körül egy komoly, általános vita alakult ki, valamint felháborodást váltott ki, mivel a kormány mindössze nyolc napot adott az érintetteknek a véleményük kifejtésére. Az előterjesztés szerint három szintű szülészeti ellátás alakulna ki: az alap-, közép- és magasabb szintű ellátás. Az alapellátás a komplikációmentes szülésekre összpontosítana, minimális orvosi jelenléttel – derül ki a hvg360 cikkéből.

A lap és a szakmai kritikusok szerint az intézkedés mögötti ok lehet az orvoshiány kezelése is, ami Magyarországon egyre húsba vágóbb lesz. Azonban a tervezet sokak szerint nem elég átgondolt, és számos kérdést vet fel a gyakorlati megvalósítás kapcsán. Az aggodalmak közé tartozik, hogy a családiasabb, kisebb személyzettel működő szülészeti osztályokon mennyire tudnának gyorsan és hatékonyan reagálni a váratlan komplikációkra.

Egyes szakemberek szerint azonban az alacsonyabb progresszivitású szülészetek létrehozása lehetőséget adhatna a kismamák számára, hogy otthonosabb környezetben szüljenek, és minimalizálják az orvosi beavatkozásokat. Ebben az irányban már több európai országban is vannak sikeres példák.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

szenior treasury és kontrolling munkatárs

szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás