Ömlik az orosz gáz Európába, Magyarország is érzi
Gazdaság

Ömlik az orosz gáz Európába, Magyarország is érzi

Az idei év első tíz hetében átlagosan 40%-kal ugrott meg az orosz vezetékes gázszállítás Európába a Török Áramlaton át a tavalyi hasonló időszakihoz képest – hívta fel a figyelmet a comandir.com orosz nyelvű portál. Az első olvasatra meglepőnek tűnő hírt érdemes kicsit kiegészíteni, és tisztába tenni, hogy lássuk: mi is a nagy kép. A gázbeszerzési és gázár kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek itt érhetők el.

A Földgázszállító Rendszerüzemeltetők Európai Hálózata (ENTSOG) adatbázisa alapján valóban stimmel az adat, miszerint a tavaly év eleji 29,6 millió köbméterről idén év elején 41,5 millióra felpörgött a Török Áramlat uniós belépési pontján, a török-bolgár határponton a nettó bolgár gázimport (orosz gáztranzit). Azt is érdemes azonban gyorsan hozzátenni, hogy ez a tavaly év eleji viszonylag alacsonyabb bázisból következik, mert amint az alábbi ábrán mutatjuk: volt tavaly év elején egy átmeneti csökkenés, majd a tavaly nyári éves karbantartás utántól kezdve szinte végig stabilan napi 41-43 millió köbméter körüli volt a nettó orosz gázszállítás az EU felé. Lényegében ugyanekkora napi mennyiséget szállítanak az oroszok Ukrajnán át a tranzitvezetéken, és ebből jön ki az, hogy az oroszok európai napi nettó vezetékes gázszállítása hónapok óta napi 85 millió köbméter körül ingadozik.

A Török Áramlaton keresztül Szerbia felől Magyarország is megemelkedett gázszállításokat tapasztal a tavaly nyár óta, ami nagy valószínűséggel orosz gázimportot takar. Amint láthatjuk: a Földgázszállító adatai szerint napi nettó 20 millió köbméter körüli hónapok óta az import volumene a kiskundorozsmai belépési ponton. Tavaly – amint minap megírtuk - ennek nyomán minden eddiginél magasabb, 5,6 millió köbméter volt Magyarország nettó gázimportja Szerbia irányából. Ezzel jelentősen átalakult a gázimportunk forrásszerkezete is: a korábbi időszakra jellemző nagyobb betáplálást Ukrajna és Ausztria felől felváltotta a horvát, román és főként szerb irányból érkező fokozott betáplálás. Az orosz-ukrán tranzitmegállapodás 2024 végén lejár és nagy kérdés a gázpiaci körökben, hogy lesz-e folytatása, illetve ha igen, akkor milyen formában. Erről a témáról múlt héten jelent meg nálunk egy külső szakértői véleménycikk, amelyben Balogh József energiapiaci szakértő egyértelműen amellett érvelt, hogy lesz folytatása a megállapodásnak, mert efelé vezetnek az érdekek.

Visszatérve az oroszok teljes európai vezetékes gázszállítására: a négy fő útvonalból a két megmaradt útvonalon (Ukrajna, Törökország) attól függ az orosz volumen változása, hogy honnan nézzük. Ha az év/év alapú volument nézzük, akkor az orosz cikk fő mondanivalójával összhangban tényleg azt látjuk, hogy jelentősen nőtt a volumen az alacsonyabb bázis miatt, ami a stabil ukrajnai tranzit mellett a megnövekvő Török Áramlatbeli tranzittal függ össze. Ha viszont a 2019-es átlaghoz, illetve az európai gázválság előtti 2021. első felének átlagához viszonyítunk, akkor továbbra is hatalmas visszaesést, illetve mínusz 73% körüli oldalazást látunk a szállításokban. Ez azt jelenti, hogy a fő gázszállítási útvonal (Északi Áramlat) kiesése, illetve a Jamál-vezeték leállítása óta az orosz gázszállítások Európába tartósan és radikálisan visszaestek, és a két megmaradt útvonalon fele-fele arányban napi átlagban 85 millió köbméter érkezik. Ez bár a tavalyi év elejéhez képest érdemi bővülést jelent a Török Áramlat szállításainak felpörgése miatt, de összességében az európai nagy kép szempontjából nincs változás: drasztikus az orosz szállítások visszaesése, illetve az európai piacvesztésük mértéke.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Benzin