Milliók halálát okozhatják a nagy cégek, lerántották a leplet a tevékenységükről

Portfolio
A vezető olaj- és gázipari cégek károsnayag-kibocsátása a következő évtizedekben több millió ember halálát okozhatják – derül ki a Global Witness által nemrégiben végzett elemzésből. Főként a hőguta válhat vezető halálokká a tevékenységük miatt.

A Global Witness új, a Nature magazinban publikált tanulmánya – amely a Shell, a BP, a TotalEnergies, az ExxonMobil és a Chevron 2050-ig terjedő kibocsátására összpontosít – arra a megállapításra jutott, hogy 2100-ig 11,5 millióval nőhet a hőguta okozta többlethalálesetek száma világszerte – írja a Guardian.

Sarah Biermann Becker, a Global Witness munkatársa hangsúlyozta, hogy sürgős kormányzati beavatkozásra van szükség a szélsőséges hőhatások enyhítése és a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás felgyorsítása érdekében. Egy magas kibocsátási forgatókönyv szerint az előrejelzések szerint egymillió tonna kibocsátott szén-dioxidra 226 többlet hőguta okozta halálozás jut, és a fent említett vállalatok együttes kibocsátása 2050-re várhatóan eléri az 51 milliárd tonna szén-dioxidot.

A klímaváltozás jelentette problémákról, az energiaágazat kihívásairól részletesen szó lesz szakmai konferenciánkon!

Míg az alacsonyabb kibocsátási forgatókönyvek megfelezhetik az előre jelzett többlethalálozást, a jelentés kiemeli a marginalizált közösségek hőstresszel szembeni sebezhetőségét, amelyet az elmúlt években világszerte megfigyelt intenzív hőhullámok súlyosbítanak. A szakértők a kiszolgáltatott munkavállalók védelme érdekében újragondolt munkavédelmi szabályozást javasolnak, hangsúlyozva a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás elmulasztásának szélesebb körű társadalmi-gazdasági következményeit.

A klímavédelmi vállalások ellenére a nagy olajvállalatok továbbra is új olaj- és gáztartalékokba fektetnek be, miközben a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra vonatkozó kötelezettségvállalások nem elegendők ahhoz, hogy ellensúlyozzák szén-dioxid-kibocsátásukat.

A TotalEnergies, a BP és a Shell megvédte stratégiáját, arra hivatkozva, hogy a globális energiaigényeket ki kell elégíteni, amíg a világ átáll az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákra. Az Exxon és a Chevron nem kívánta kommentálni az elemzést.

Címlapkép: Emberek sétálnak a járdán lévő vízpárakapu alatt, miközben rekordot döntő hőhullámok söpörtek végig az Egyesült Államokon 2023. július 22-én a kaliforniai Palm Springsben. Az északi féltekén uralkodó szélsőséges nyári hőség miatt a július a Föld valaha volt legmelegebb hónapja lett. A fotó forrása: David McNew/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF