Kinevezték a jobboldali kormányfőt Európa egyik legbaloldalibb országában, de a neheze még csak most jön
Gazdaság

Kinevezték a jobboldali kormányfőt Európa egyik legbaloldalibb országában, de a neheze még csak most jön

MTI
|
Portfolio
A jobboldali pártokat tömörítő Demokratikus Szövetség (AD) jelöltjét, Luís Montenegrót nevezte ki Marcelo Rebelo de Sousa államfő miniszterelnöknek Portugáliában csütörtökön.

A március 10-én tartott parlamenti választásokon az AD szerezte a legtöbb szavazatot, és így a nyolc éve kormányzó Szocialista Párt (PS) előtt végzett.

A jobboldali szövetség 80 mandátumot szerzett a 230 tagú törvényhozásban, a szocialistáknak 78 helyük lesz. Harmadik helyen az öt évvel ezelőtt alakult új jobboldali párt, a kampányában a korrupció felszámolását és a bevándorlás megszüntetését ígérő Chega (Elég!) végzett. Apárt parlamenti képviselete a választási eredmény alapján – legalább 48 képviselővel – több mint a négyszeresére duzzadt, így a törvényhozásban a jobboldali erők kerültek többségbe.

Az AD-t vezető Montenegro – noha pártjának nincsen meg a kormányalakításhoz szükséges abszolút többsége – többször is kijelentette, hogy nem fognak koalícióra lépni az általuk is populistának tartott Chegával. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a PS és a Chega nem köt szövetséget annak érdekében, hogy megakadályozza a portugálok által kívánt kormány megalakulását.

A kormányalakítást megnehezíti, hogy a politikai nézetkülönbségek miatt szinte kizártnak tartják az AD és a PS nagykoalícióját, miközben mindkét vezető párt határozottan elutasítja az együttműködést a Chegával, amely viszont a mérleg nyelve lehet.

Miniszterelnöki kinevezése után Montenegro közölte, hogy jövő csütörtökön mutatja be kormányát az államfőnek, és az új kabinet április 2-án leteheti az esküt. Ezt követően 10 napon belül be kell nyújtania programját a parlamentnek, amely automatikusan jóváhagyja azt, kivéve ha külön szavazást kezdeményez annak elutasításáról.

Az AD-kormány első túlélési próbája a 2025-ös költségvetés lehet, melynek elutasítása akár új választásokhoz is vezethet.

A Chega vezetője, André Ventura azzal fenyegetőzött, hogy a törvényjavaslat ellen fog szavazni, és véleménye szerint az AD a felelős minden politikai bizonytalanságért, amennyiben továbbra is figyelmen kívül hagyja a pártját. Ugyanakkor jelezte, hogy a Montenegro által javasolt kezdeti lépéseket támogatni fogják. Ilyen kezdeményezések például a magasabb bérek és juttatások az egészségügyi dolgozók, a rendőrök és a tanárok számára, valamint az alacsonyabb jövedelemadó.

Pedro Nuno Santos szocialista vezető kedden kijelentette, hogy gyakorlatilag lehetetlen pártja számára az AD 2025-ös költségvetési tervének támogatása, de nyitott a tárgyalásokra olyan intézkedésekről, amelyek segítenék a egészségügyi, az oktatási és a biztonsági ágazatot.

Portugáliát Európa egyik legbaloldalibb országának tartották, ahová sokáig nem ért el a jobboldali populista előretörés. Az AD győzelme és a Chega sikere azonban azt mutatja, hogy a mediterrán országban is a jobboldal felé fordult a kocka.

A portugál választásról bővebben ebben a cikkünkben írtunk:

Címlapkép forrása: Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images

Holdblog

És ha kikapcsolják az internetet?!

HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin, az avokádók, a kapitalizmus, az AI, a négynapos munkahét és Rosenberg összes baját.... Th

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehullt a lepel Oroszország harckocsijairól - Ez lesz majd, ami eldöntheti a háborút?
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
balaton