Szép csendben összeomlik az egykor rettegett diktatúra
Gazdaság

Szép csendben összeomlik az egykor rettegett diktatúra

Egyre valószínűbb, hogy a kubai gazdaság teljesen összeomlik, a válság okozta politikai elégedetlenség pedig a Kommunista Párt hatalmát fenyegeti. Az országban áramkimaradások vannak, hiányoznak az alapélelmiszerek, a lakosság közel 5 százaléka menekült két év alatt az Egyesült Államokba. Szakértők viszont arra figyelmeztetnek: még komolyabb krízis alakulhat ki, ha a jelenlegi rezsim megbukik.

Santiagóban, Kuba második legnagyobb városában az országban ritka tüntetést tartottak: a karibi kommunista államban egyre komolyabb a megélhetési válság, ami miatt polgárok tízezrei vonultak utcára, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a régóta tartó rendszeres áramkimaradások és az akut élelmiszerhiány miatt. Miguel Díaz-Canel elnök az ellátási problémákat a régi bolsevik reflexeknek megfelelően az Egyesült Államokra kente: állítása szerint a hosszú ideje tartó kereskedelmi embargó az oka, hogy az alapszolgáltatásokat sem tudja biztosítani az ország. A tüntetésekről pedig azt mondta, hogy

csak amerikai terroristák szítják az elégedetlenséget.

Kuba gazdasága nagymértékben függ a szövetségesek, például Oroszország és Venezuela élelmiszer- és üzemanyag-adományaitól, azonban a két baráti állam is komoly válságokkal küzd. A latin-amerikai országot évek óta gyötri a magas infláció, míg Moszkvának az ukrajnai háború köti le az erőforrásait, valamint a nemzetközi szankciók miatt kereskedelmi kihívásokkal küzd.

A kubai gazdaság stabilizálására és az infláció elleni küzdelemre tett kísérletként a kormány márciusban jelentős, több mint 400%-os üzemanyagár-emelést kezdeményezett. A hivatalos adatok szerint az infláció meghaladja a 30%-ot, bár szakértők szerint a valós pénzromlás ennél is sokkal magasabb. Mindez kiegészül azzal, hogy az amerikai szankciók valóban húsbavágóak a karibi országban, míg a hazai termelés és a Covid-19 óta hanyatló idegenforgalmi ágazat bevételei folyamatosan csökkennek.

A helyzet súlyossága arra késztette Havannát, hogy először kérjen segítséget a VilágÉlelmezési programtól, elismerve, hogy képtelen megfelelően ellátni a lakosságot.

A napi 18 órán át tartó áramszünetek miatt az átlagpolgároknak nehézséget okoz a romlandó élelmiszerek hűtése, ami tovább rontja az élelmezési helyzetet. A válság annyira súlyos, hogy

az elmúlt két évben közel 425 000 kubai menekült az Egyesült Államokban a mexikói határon keresztül, ami a lakosság közel 4%-a.

A Gzero elemzői szerint a szigetország a Szovjetunió több mint három évtizeddel ezelőtti összeomlása óta a legjelentősebb gazdasági válsággal néz szembe. Miguel Díaz-Canel elnök kormányára ezért egyre nagyobb nyomás nehezedik, de a kommunista párt belső viszályokkal küzd, amit most valószínűleg nem old majd meg az imperialisták hibáztatása.

Bár az amerikai embargó régóta Kuba általános bűnbakja a gazdasági gondokért, de valójában ez nem ad magyarázatot az olyan kritikus problémákra, mint a tömeges kivándorlás és az élelmiszerhiány. Ugyan a hiányjelenségekre megoldást jelenthetne, hogy a karibi kommunisták 2001 óta importálhatnak árukat az Egyesült Államokból, de a gyenge peso miatt eleve költséges lenne a kereskedelem, ráadásul Kuba még drágán is alig fér hozzá a dollárhoz.

Ledőlhet a kommunizmus utolsó bástyája is

A válság által elindított tüntetéshullám ugyan a szakértők szerint a szocialista egypártrendszer felbomlását jelzi, de sokan tartanak attól, hogy a Kommunista Párt bukása csak rontana a helyzeten. Az évtizedek óta tartó elnyomás miatt nincs életképes politikai alternatíva, ennek hiánya után egy rezsimváltás csak káoszt és instabilitást idézhetne elő. A bizonytalanság közepette a kubai magánszektorral való együttműködésre és a gazdasági reformok előmozdítására irányuló összehangolt erőfeszítések jelentenek reménysugarat. A kormány be is jelentett egy egyéves termelésfejlesztési tervet, amelyhez komoly támogatást ígért.

Azonban ezeket aláássa az, hogy a magas infláció, az alapanyag- és élelmiszerhiány miatt a költségvetési hiány elszállt, tehát az állami semmilyen fiskális támogatást nem tud biztosítani.

„A kubai makrogazdasági torzulásokat és egyensúlytalanságokat nem lehet egy év alatt 2024-ben megoldani” – mondta Omar Everleny kubai közgazdász a helyzetről az NBC News-nak.

„Nyilvánvaló, hogy Kubában többről van szó, mint gazdasági recesszióról; ez egy gazdasági válság. Probléma van a termeléssel, az ellátással. Nem látom, hogy szükség lenne egy olyan integrált fejlesztési tervre, amely a termelésre összpontosít”.

Valószínűleg a program sikerében a karhatalom sem hisz, mivel Alejandro Gil gazdasági miniszter a hónap elején azt mondta, hogy a gazdaság idén valószínűleg tovább zsugorodik majd. 2020-ban, a járvány évében 11%-kal zsugorodott, 2024-ben még az optimista becslések is további 1-2 százalékos visszaesést jósolnak.

„2023-ban Kuba reál-GDP-je akkora volt csak, mint 2013-ban” – mondta Ricardo Torres kubai közgazdász, a washingtoni Amerikai Egyetem munkatársa, aki szerint így egy évtizednyi növekedést veszített el a karibi ország.

Miközben a polgárok soha nem látott számban vonulnak az utcára, alapvető szükségleteket és politikai változást követelve, a kubai rezsimre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy foglalkozzon a mélyen gyökerező sérelmekkel. A berögzült érdekek és az ideológiai dogmák azonban akadályozzák az érdemi reformokat, és fenntartják az elégedetlenség és az elnyomás körforgását.

A szakértők szerint a zűrzavar közben Kuba szomszédainak és a nemzetközi közösségnek óvatosan kell eljárnia, szem előtt tartva a rezsim összeomlásának lehetséges következményeit.

Címlapkép: Épületek és utcák látványa Havannában, Kuba fővárosában 2024. január 21-én. A fotó forrása: Juancho Torres/Anadolu via Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

szenior treasury és kontrolling munkatárs

szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
allas portfolio hirdetes karrier