Figyelmeztet az IMF: Kínának most két választása van

Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva szerint Kínának most két választása van: visszatérhet a régi gazdaságpolitikájához, vagy a növekedést ösztönző reformok mellett dönthet – írja a CNBC.

Kína útelágazás előtt áll: vagy a múltban bevált politikára támaszkodik, vagy a minőségi növekedés új korszakához igazítja politikáját

- mondta Georgieva vasárnap a pekingi Kínai Fejlesztési Fórumon.

"Egy átfogó, piacbarát reformcsomaggal Kína lényegesen gyorsabban növekedhetne, mint a változtatás nélküli forgatókönyv szerint" - mondta az IMF vezetője.

Ez olyan növekedést szabadíthatna fel, amely a következő 15 évben a reálgazdaság 20%-os bővülését jelentené - mai értéken ez azt jelentené, hogy 3,5 ezermilliárd dollárral bővülne a kínai gazdaság - tette hozzá.

A bolgár közgazdász szerint bár az ország a koronavírus-korszak után fellendült - 2023-ban a növekedés meghaladja az 5%-ot -, olyan problémákkal kell szembenéznie, mint az alacsony termelékenységnövekedés és az elöregedő népesség.

Ennek ellenére hozzátette: középtávon Kína továbbra is a világgazdasági növekedés egyik legfontosabb tényezője lesz.

A vasárnap kezdődött kétnapos idei Kínai Fejlesztési Fórumra a kínai tisztviselők több mint 100 külföldi résztvevőt várnak, köztük a legnagyobb tengerentúli cégek vezérigazgatóit, valamint az IMF és a Világbank vezetőit.

A fórumon tartott beszédében Li Csiang kínai miniszterelnök az állami médiajelentések szerint a minőségorientált növekedés előmozdítására, a makrogazdasági kiigazítások fokozására és a belső kereslet bővítésére tett erőfeszítéseket. A kihívások kezelése során nagyobb fokú nyitottságot ígért.

A közelmúltban a tisztviselők állítólag további védelmet ígértek a külföldi finanszírozású cégeknek, mivel a Kínába irányuló tengerentúli befektetések elapadtak – írja a lap. Az intézkedések egybeesnek az egyéb lépésekkel, amelyeket Peking az elmúlt hetekben tett a külföldi befektetők és vállalkozások bizalmának erősítése érdekében, miközben az idei évre 5% körüli növekedési célt tűzött ki maga elé.

A kínai kormány korábban elismerte, hogy a 2023-as cél elérése nem lesz könnyű, különösen mivel az ország továbbra is túlkapacitással és megtorpanó árnyomással küzd az ingatlan- és adósságválság közepette.

Az év elején a davosi Világgazdasági Fórumon Georgieva felvázolt néhány rövid és hosszú távú kihívást a világ második legnagyobb gazdasága előtt, és arra figyelmeztetett, hogy Kínának strukturális reformokra van szüksége a növekedés felpörgetéséhez, valamint a belső fogyasztás és a bizalom élénkítéséhez.

Az IMF novemberben külön közölte, hogy a kínai gazdaság 2024-ben várhatóan 4,6%-kal fog növekedni, és figyelmeztetett az ingatlanpiaci problémákra.

Vasárnap Georgieva kiemelte legkomolyabb kihívásokat, amelyek közé tartozik az ingatlanszektor fenntarthatóbb alapokra helyezése és a helyi önkormányzatok adósságkockázatának csökkentése.

Szerinte Kínának határozott lépéseket kell tennie a csődbe ment fejlesztők által félbehagyott, félkész lakások befejezése és a helyi önkormányzatok adósságából eredő kockázatának csökkentése érdekében - mondta az IMF vezetője vasárnap.

A minőségi növekedés egyik fő jellemzője a belföldi fogyasztásra való nagyobb támaszkodás kell, hogy legyen

- mondta Georgieva, hozzátéve, hogy ez az egyének és a családok vásárlóerejének növelésétől függ.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF