A Spar a dolgozóinak írt levélben bírálta a kormány döntéseit
Gazdaság

A Spar a dolgozóinak írt levélben bírálta a kormány döntéseit

Dolgozóinak írt levélben kritizálta a Spar Magyarország a kormány lépéseit, köztük a kiskereskedelmi különadót. Munkavállalóiknak jelezték, hogy a hazai szabályozási környezetben nem tudnak nyereségesek lenni, reagáltak Lázár János építésügyi miniszter korábbi üzenetére is.

Az elmúlt időszakban heves vita alakult ki a Spar magyarországi leányvállalatának ügye körül, miután Hans Reisch, a cég osztrák anyavállalatának vezérigazgatója élesen bírálta a magyar kormány gazdaságpolitikáját.

A cégcsoport azonban most levelet küldött magyar dolgozóinak az ügy kapcsán, amelyet a Pénzcentrum szerzett meg.

Heiszler Gabriella
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., elnök - ügyvezető igazgató
Heiszler Gabriella 1975-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem kezdte, majd a Passaui és a St. Galleni Egyetemeken folytatta. Ezt követően 2005-ben jogi szakoklev
Tovább
Heiszler Gabriella 1975-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem kezdte, majd a Passaui és a St. Galleni Egyetemeken folytatta. Ezt követően 2005-ben jogi szakoklev Tovább

A levél szerint a Spar Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, amelyek munkavállalónként közel 8500 euróval (jelenlegi forintárfolyamon 3,4 millió forint) „rövidítik meg a vállalat magyar leányát”.

A cikk témájáról részletesen szó lesz szakmai konferenciánkon!

Sajnos a magyar kormány által bevezetett ár- és adószabályok arra kényszerítenek bennünket, hogy túlzottan magas különadókat fizessünk, és így a SPAR Magyarország már nem tud nyereségesen működni. Nem csupán apróságról, hanem 120 millió euróról (48 milliárd forintról) van szó, amelynek a nagy részét a magyar államnak kell befizetnünk

– írták a levélben.

A cég továbbá reagál Lázár János „vételi ajánlatára” is, kijelentve, hogy szeretnének Magyarországon tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni.

Az eset szerintük komoly kérdéseket vet fel a cégcsoport jövőjével kapcsolatban, valamint megkérdőjelezi, hogy milyen módon lehet egyáltalán szóban forgó nyereségről beszélni egy olyan szabályozási környezetben, amely alapján egy vállalat veszteséges. Emellett sokakat foglalkoztat, hogy milyen irányba fog haladni a Spír és a magyar kormány közötti viszony, különös tekintettel arra, hogy a kiskereskedelmi lánc

az ország egyik legnagyobb munkaadója, és közel 14 ezer embert foglalkoztat.

A Pénzcentrum birtokába került levél alapján a SPAR Igazgatótanácsa kiemeli a jó helyi szolgáltatást és élelmiszer-kiskereskedelmet, valamint azt hangsúlyozza, hogy semmiféle érdekük nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzanak Magyarország politikai ügyeibe.

Mint arról korábban beszámoltunk, Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója a Die Presse lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy az Európai Bizottságnál panaszt tettek a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt. Reisch elmondta, hogy a magyar kormány az adócsökkentés feltételéül magyar részesedésszerzést szabott feltételül a vállalatban. A Spar vezetője hangsúlyozta, hogy bár a cég jelentős szereplője az élelmiszer-kiskereskedelemnek Magyarországon, az országos gyakorlatok nehezen fenntarthatóvá teszik a működést, és a vállalatot jelentős terheléssel sújtja az árplafon, majd helyette bevezetett kötelező akciók és a kiskereskedelmi különadó együttese.

Reisch már akkor határozottan elutasította azt a lehetőséget, hogy a cég elhagyná Magyarországot, mivel jelentős befektetéseket hajtottak végre és több ezer munkahelyet teremtettek az országban. Heiszler Gabriella, a Spar magyarországi ügyvezető igazgatója korábban kifejtette, hogy a kiskereskedelmi különadó által kiváltott nehézségek miatt hosszú távon nem lehet fenntartani a vállalat nyereségességét.

A Portfolio Építőipar 2024 konferenciáján Lázár János építésügyi miniszter reagált Reisch szavaira, többször is osztrák fűszeresként hivatkozott a cégre. A miniszter figyelmeztette a Spar-t, hogy az élelmiszeripari vállalkozásoknak tiszteletet kell adniuk a magyar kormánynak, ha Magyarországon akarnak maradni. Ugyanakkor a politikus arról is beszélt, hogy nem kell kiszorítani a német és francia cégeket, amelyek jelenleg Európa iparának 40-50 százalékát uralják, hanem rászorítani a tisztességes piaci magatartásra.

Az Európai Bizottság egyébként a 2023-as Magyarországról szóló országjelentésében már bírálta a Spar által kritizált kiskereskedelmi különadót, diszkriminatívnak nevezve azt.

Címlapkép forrása: Róka László

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehullt a lepel Oroszország harckocsijairól - Ez lesz majd, ami eldöntheti a háborút?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
balaton