Portfolio signature

India a világ egyik motorja lehet, de tanulnia kell Kína hibájából

Michael Spence, Stanford Egyetem, New York University
Közelmúltbeli gazdasági sikereinek, erőteljes növekedési lendületének és ígéretes kilátásainak köszönhetően India egyre nagyobb befolyásra tesz szert mind regionális, mind nemzetközi szinten. Más országok tapasztalatai (ezen belül is legfőképp Kínáé az elmúlt három évtizedben) azonban azt mutatják, hogy az ilyen gyors befolyásszerzést és erőteljes fejlődést nehéz lehet kezelni. Egy hazai szinten észszerűnek számító intézkedés ugyanis szembemehet azzal, amit más országok elvárnak egy rendszerszinten fontos gazdaságtól. Ugyanezen okból a nemzetközi szinten észszerűnek gondolt intézkedések megnehezíthetik egy adott ország hazai gazdasági fejlődését.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Méret alapján a top gazdaságok között

Kínához hasonlóan India rendszerszintű jelentősége is korábban vált nyilvánvalóvá a növekedési és fejlődési folyamata során, mint más feltörekvő gazdaságok esetében. Ennek okát elsősorban az jelenti, hogy India a világ legnépesebb országa (több mint 1,4 milliárd fős lakosságszámmal). Növekvő súlya könnyen kimutatható:

  • a világ ötödik legnagyobb gazdaságának számít,
  • az éves növekedési üteme 5-6 százalékponttal magasabb, mint Németországé vagy Japáné,
  • így mintegy négy éven belül a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat.

Az egy főre jutó relatív jövedelmek terén azonban más kép rajzolódik ki. India egy főre jutó GDP-je jelenleg 2389 dollár, ami még mindig messze elmarad a magas jövedelmű gazdaságok szintjétől, és továbbra is jóval alacsonyabb, mint Kínáé. Az általános gazdasági méret és a jövedelmi szint tekintetében India nagyjából ott tart, ahol Kína volt 2007-ben, azaz közel egy generációval ezelőtt.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés