Mohamed A. El-Erian

elnök , Queens' College

Mohamed A. El-Erian, a Queens' College (Cambridge) elnöke
Cikkeinek a száma: 5
El-Erian: Miként lehetne beindítani a brit gazdaságot?

El-Erian: Miként lehetne beindítani a brit gazdaságot?

Ahogy az az utóbbi időben sok más fejlett országban megfigyelhető, az Egyesült Királyságban is a két nagy politikai párt a gazdasági növekedést tekinti elsődleges politikai prioritásának. A Liz Truss vezette kabinet 49 napos, volatilis kormányzását és a 2022-es – a növekedést jelentős fiskális ösztönzéssel megtámogató (dash for growth) – programját követően azonban mindkét párt hangsúlyozza, hogy nem lesz tér pénzügyi könnyítésekre. Ehelyett olyan intézkedések kidolgozására összpontosítanak, amelyek hosszú távon fokozzák a termelékenységet, az erőforrások elosztását és a növekedést. Ebben a tekintetben az ellenzéki Munkáspárt előrébb jár a kormányzó konzervatívokhoz képest, bár annak részletein még mindkét párt dolgozik, hogy miként valósítsa meg a javaslatait.

India a világ egyik motorja lehet, de tanulnia kell Kína hibájából

India a világ egyik motorja lehet, de tanulnia kell Kína hibájából

Közelmúltbeli gazdasági sikereinek, erőteljes növekedési lendületének és ígéretes kilátásainak köszönhetően India egyre nagyobb befolyásra tesz szert mind regionális, mind nemzetközi szinten. Más országok tapasztalatai (ezen belül is legfőképp Kínáé az elmúlt három évtizedben) azonban azt mutatják, hogy az ilyen gyors befolyásszerzést és erőteljes fejlődést nehéz lehet kezelni. Egy hazai szinten észszerűnek számító intézkedés ugyanis szembemehet azzal, amit más országok elvárnak egy rendszerszinten fontos gazdaságtól. Ugyanezen okból a nemzetközi szinten észszerűnek gondolt intézkedések megnehezíthetik egy adott ország hazai gazdasági fejlődését.

El-Erian: Mi lesz az Egyesült Államokkal?

El-Erian: Mi lesz az Egyesült Államokkal?

Ami az Egyesült Államokban történik, az kihat a világ többi részére. A világgazdaság függ attól, hogy Amerika képes-e a növekedés fő motorjává válni, valamint a globális pénzügyi piacok is függnek az amerikai befektetők kockázatvállalási hajlandóságától. Ez különösen nyilvánvalóvá vált 2023-ban, amikor olyan nagyobb gazdaságokban, mint Japán és az Egyesült Királyság recesszió alakult ki, míg Németország éppen elkerülte a visszaesést, Kína pedig a növekedést akadályozó tényezőkkel és magas adósságszinttel küzdött.

El-Erian: nagyot csalódhatnak azok, akik szerint jó év vár ránk

El-Erian: nagyot csalódhatnak azok, akik szerint jó év vár ránk

A viselkedési közgazdaságtannal foglalkozók körében népszerű kifejezésnek számít az úgynevezett közelmúlt hatás (recency bias), amely azt írja le, hogy jellemzően aránytalanul nagyobb mértékben hatnak ránk a legfrissebb események a korábbiakhoz képest. Vajon ez a kognitív jelenség magyarázatot adhat arra, hogy számos elemző miért meglehetősen optimista a világgazdaság idei kilátásaival kapcsolatban? Vagy valóban megfigyelhetők olyan pozitív tendenciák, amelyek ellensúlyozzák a globális növekedést fenyegető nyilvánvaló és növekvő kihívásokat?

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.