Egyre több orosz gáz folyik Európába

Portfolio
A Gazprom orosz energiaóriás a februári mennyiséghez képest 4,5%-kal növelte földgázszállításait Európába márciusban, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 26%-kal több gázt exportált, miközben az ukrajnai háború miatt csökkent európai exportja mellett jelentősen bővítette kínai gázértékesítéseit - írja a Reuters.

A Gazprom márciusban növelte földgázszállításait az Európába: a Reuters által végzett számítások alapján a napi átlagos volumen 4,5%-kal emelkedett februárhoz képest és majdnem 26%-kal a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az Entsog európai gázszállító csoport adatai és a Gazprom napi jelentései szerint a vezetékes export napi átlaga elérte a 88,7 millió köbmétert (mcm) a februárban mért 84,9 mcm-hez képest.

Az év eleje óta a Gazprom Európába irányuló földgázexportja körülbelül 7,74 milliárd köbmétert (bcm) tett ki. Az ukrajnai háború miatti politikai válaszlépések hatására Európa már nem tekinthető Oroszország elsődleges exportpiacának - a Gazprom eközben fokozta gázértékesítését Kínának, amelynek vezetékes gázimportja Oroszországból 2023-ra elérte a 22,7 milliárd köbmétert, szemben a 2022-ben szállított 15,4 milliárd köbméterrel.

A Reuters és a Gazprom adatok alapján készült elemzés szerint Oroszország 2022-ben összesen mintegy 63,8 milliárd köbméter gázt szállított Európának különböző útvonalakon. Ezzel szemben tavaly ez a mennyiség jelentősen csökkent, mindössze 28,3 milliárd köbméterre esett vissza, ami több mint felével kevesebb az előző évihez képest.

A Gazprom nem publikálta saját statisztikáit az év eleje óta és nem válaszolt az ezzel kapcsolatos megkeresésekre.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF