Portfolio signature

Hatalmasat kaszál az állam az e-matricán

Jelentősen emelkedtek március közepéig az e-matrica-bevételek itthon, amely mögött nagy részben az áll, hogy az árak az előző év augusztusi fogyasztói árindexszel nőttek, vagyis 16,4 százalékkal. Április 1-je két szempontból is fontos dátum: elérhető az egynapos matrica és 3,5 tonna feletti buszok már a használattal arányosan fizetnek.

Az év első bő két hónapjában (március 11-ig) az állam nettó 45,4 milliárd forintot szedett be az e-matricákból, vagyis személyautók, a kisbuszok - és még a nagy buszok - időalapú úthasználati díjaiból. Ez 22,8 százalékos növekedés 2023 hasonló időszakához képest, amely nagyrészt a 16,4 százalékos áremelés következménye - derült ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adataiból, amelyet lapunk rendelkezésére bocsátottak.

Az év elején adják el a legtöbb éves országos és megyei matricát, amelyet zömmel a hazai autósok vásárolnak. Az első 70 napban a D1, vagyis személyautó kategóriában 378 260 éves országos matrica fogyott, amely 9,1 százalékos növekedés éves bázison. D2 kategóriában (a 7 főnél több személy szállítására alkalmas személyautók és a 3,5 tonna össztömegnél kisebb tehergépkocsik) 139 171 matrica fogyott, amely 1,6 százalékos csökkenés. Utóbbi esetében - az áremelés hatására - a kisebb volumen is 14,6 százalékos bevételnövekedést eredményezett.

Összességében 5,9 százalékkal több éves e-matrica fogyott a bevétel pedig 21,4 százalékkal nőtt.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés