Portfolio signature

Kemény üzenet jött az olajhatalmaktól - Felrobban a benzinár?

Szerdán összeült az OPEC+ miniszteri bizottsága, hogy felülvizsgálják az olajkartell termelésének alakulását - a kibocsátási szinteket nem változtatták meg, de kemény üzenetet küldtek a kvótájuk felett termelő tagországoknak, amire reagálva a hordónkénti 90 dolláros szint fölé ugrott a Brent olaj árfolyama. Ha ez nem lenne elég, a mögöttünk álló hónapokban a fokozódó geopolitikai feszültségeknek köszönhetően is egyre nagyobb a bizonytalanság az olaj piacán - adódik a kérdés, hogy meddig tarthat az áremelkedés, és mit okoz mindez a magyar benzinkutakon?

Kemény kommunikáció

Az OPEC+ vezető minisztereinek találkozóján a kartell tagjai változatlanul fenntartották az olajtermelési politikájukat, ez alapvetően nem okozott meglepetést a piaci szereplők körében - az ülésen azonban

elég kemény üzenetet küldtek azoknak a tagállamoknak, akik nem tartották be a termeléscsökkentési irányelveket.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének és az Oroszország által vezetett szövetséges országoknak (OPEC+) a JMMC néven ismert miniszteri bizottsága szerdán ülésezett online, ahol felülvizsgálták a a piaci körülményeket és a tagok által végrehajtott kibocsátáscsökkentéseket. Az OPEC+ tagjai, élükön Szaúd-Arábiával és Oroszországgal, még a múlt hónapban állapodtak meg abban, hogy június végéig meghosszabbítják a napi 2,2 millió hordós önkéntes kitermeléscsökkentés a "piac stabilizálása" érdekében.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés