Az Európai Bizottság eljárást indít a magyar kormány ellen a kiskereskedelmi különadó miatt
Gazdaság

Az Európai Bizottság eljárást indít a magyar kormány ellen a kiskereskedelmi különadó miatt

Az Európai Bizottság vizsgálatot folytat a magyar kiskereskedelmi adó ügyében, miután az osztrák kormány és a Spar panaszt emelt az ellen, amely szerintük diszkriminatív a külföldi vállalatokkal szemben és sérti az uniós jogot, mivel az adó mértéke elérte a bevétel 4,5%-át, ami veszteséges működésre kényszeríti a cégeket.

Az Európai Bizottság elkezdte vizsgálni a magyarországi kiskereskedelmi adó ügyében érkezett panaszokat. Ezeket az osztrák kormány és a Spar osztrák-holland tulajdonú kiskereskedelmi vállalat fogalmazta meg. A panaszokat tartalmazó levelet a Reuters megszerezte meg, amelyben a lánc azt panaszolja el, hogy a magyar vezetés veszteséges működésre kötelezi őket a kivetett pluszteherrel.

A magyar kormány által 2020-ban bevezetett különadó mértéke jelenleg a bevétel 4,5%-át teszi ki Hans Reisch, a Spar Austria vezérigazgatója szerint, és úgy látja, az adó diszkriminálja a Magyarországon működő külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncokat, mivel ők rendszeresen a legmagasabb adókategóriába esnek,

szemben a franchise-láncokban működő magyar versenytársaikkal, akik gyakran csak 0-1%-os adót fizetnek.

Reisch állítása szerint ez az adópolitika arra kényszeríti a külföldi vállalatokat, hogy veszteségesen üzemeljenek Magyarországon, mivel a szektor haszonkulcsa alacsonyabb mint 4,5%. Az osztrák gazdasági és külügyminiszter január végén írt levélben fejezte ki aggodalmát Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez. A levél szerint Magyarország adópolitikája aránytalanul nagy hatást gyakorol a külföldi kiskereskedőkre és ellentmond az EU belső piaci szabályainak és direktíváinak.

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy panaszt kapott ebben az ügyben és jelezte, hogy elemezni fogják azt, valamint gondoskodnak a helyzet megfelelő nyomon követéséről. A magyar kormány még nem reagált erre a fejleményre.

Fontos felidézni, hogy a magyar kiskereskedelmi különadókat korábban az Európai Bizottság már erősen kritizálta: a 2023-as országjelentésben és országspecifikus ajánlásokban is diszkriminatívnak nevezték a kiskereskedelemre kirótt plusz terhet. Éppen azt állítva, hogy az a külföldi szereplőkre aránytalanul nagyobb hatást gyakorol.

Ugyanígy a kormány egy másik boltokra érvényes intézkedését is vizsgálják Brüsszelben: mint arról a Portfolio akkor beszámolt, a kötelező akciók rendszerét is vizsgálják. Ezt a Spar szintén megtámadta, tavaly ősz óta tart a perük az Európai Unió Bíróságán.

A mostani ügyben elindított előzetes értékelési procedúra még nem jelenti automatikusan azt, hogy további lépéseket tesz a Bizottság. Valószínű azonban, hogy a következő időszakban kötelezettségszegési eljárást kezdenek, amely során a magyar kormánynak először válaszokat kell küldenie Brüsszelbe megvédve a törvényt, ha viszont ezt az uniós testület nem tartja megalapozottnak, akkor kötelező ajánlásokat küldhet a magyar vezetésnek. Ha ekkor sem tesz lépéseket a kabinet, az ügyet az Európai Unió Bíróságára viheti az Európai Bizottság.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parlament budapest felhő nap duna