Nyilvánosságra hozták azt az adatbázist, amire a fél magyar energiaszektor várt
Gazdaság

Nyilvánosságra hozták azt az adatbázist, amire a fél magyar energiaszektor várt

Közzétette pénteken a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal azt az adatbázist, amely bemutatja, hogy hol és milyen betáplálási kapacitással működnek már nap- és szélerőművek az országban, és hol, mikori csatlakozási dátummal vannak kiadott engedélyek. Erről a témáról is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

Ezekre az áttekinthető adatokra a fél magyar energiaszektor várt, főleg azután, hogy a második közzétételi eljárás egy új preferencialistát vezetett be, amely az újabb naperőmű kapacitásokat nem engedi csatlakozni (ha betáplálnának a közcélú hálózatra), az új szeles kapacitásokat egy térségre koncentrálja (ha betáplálnának a közcélú hálózatra).

Így, amint megírtuk:

a szabályrendszer arra ösztönzi a piaci szereplőket, hogy fogjanak össze, és a már meglévő csatlakozási pontok betáplálási lehetőségeit használják ki minél jobban. Ezt segíti elő ez az adatbázis.

Ez azt jelenti, hogy például meglévő, vagy csatlakozási engedéllyel rendelkező napos projekt mellé települjön további szélerőmű (sok esetben máskor fúj a szél, mint amikor süt a nap), illetve akkumulátoros energiatároló, hogy a betáplálási lehetőség szintjét minél jobban, éves szinten is minél magasabb arányban tudják kihasználni. Ez ahhoz is hozzájárul, hogy nem kell sok más helyen új csatlakozási pontokat kialakítani, ami jelentős további hálózatfejlesztési kiadásokat vonna maga után.

A megújuló energiák terjedésével és a fenntarthatóság kérdéseivel részletesen foglalkozik a Portfolio április 24-i Sustainable Tech konferenciája. További részletek:

Amint a Portfolio előzetesen megírta: nem térképes, hanem táblázatos formában fog kijönni a MEKH adatbázisa, és valóban így történt, itt érhető el az adatbázis. Tíz oldalon, apró betűs táblázatban láthatók települési szintre lebontva, hogy hol, mely cégnek, milyen betáplálási kapacitása van a legalább 0,5 MW-os kategóriában, milyen feszültségszinten, napos, vagy szeles projektről van-e szó, az üzembe helyezés előtt álló csatlakozási pont esetén a hálózati csatlakozás legkorábbi igénybevételi időpontja is látható, illetve a csatlakozási díj is.

Sok esetben az van a táblázatban az utóbbi két adattípusnál, hogy "nincsen adat vagy az adat egyeztetés alatt áll". A MEKH a közleményében utóbbi kapcsán megjegyezte: "egyes adatköröknél - ahol ez indokolt – további adategyeztetés zajlik, amely külön fel van tüntetve a táblázatban". Azt is előrevetíti a Hivatal, hogy a jogszabályi előírásnak megfelelően negyedévente fogja frissíteni az adatsort.

Címlapkép forrása: Mario Tama/Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
nagycsalados-foldgaz-arkedvezmeny-2023-foldgaz-ara-2023-gaz-ara-2023-rezsi-2023-rezsiarak-2023-rezsiszamla-2023