9 millió embert érintő vízkorlátozást vezetnek be a dél-amerikai fővárosban

Portfolio
Bogotá városa és a közeli 11 település vízadagolást vezet be az El Nino által okozott, évtizedek óta nem látott szárazság és tározók alacsony vízszintje miatt, az intézkedés több mint 9 millió embert érint.

Bogotá, Kolumbia fővárosa, az El Nino időjárás jelenség által okozott szárazság miatt vízadagolást vezet be. Carlos Galan polgármester bejelentette, hogy a szigorítások a városhoz közeli további 11 települést is érintenek, összesen mintegy 9 millió lakost. Az El Nino 2023 végén érkezett az országba, hozva magával a magas hőmérsékletet és a szárazságot, ami erdőtüzekhez és a tározók szintjének drasztikus csökkenéséhez vezetett.

A Chingaza vízrendszer három tározójának kapacitása jelenleg csak 16,9%, ami négy évtizede a legalacsonyabb. Galan felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban kiemelten fontos a vízpazarlás elkerülése.

Bogotá példát követ Mexikóváros után, amely már régóta küzd vízhiánnyal az éghajlatváltozás és egyéb tényezők miatt. A bogotai vízadagolás keretében a várost zónákra osztják, és kilenc területén 24 órás korlátozást vezetnek be. Az első korlátozások április 11-én kezdődnek. A terv szerint minden tíz napban újrakezdik az adagolást, és kéthetente felülvizsgálják az intézkedéseket.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF