Előfizetői tartalom

Hirtelen sürgős lett Ausztriának az orosz gázról való leválás, és ez nekünk is jó hír

Két év alatt 80%-ról közel 100%-ra nőtt az orosz gáz aránya az osztrák ellátásban, de egy mindössze 40 kilométeres új gázvezeték megépítésével 2027 végére elvileg lehetővé válik Ausztria számára, hogy teljes éves földgázigényét Németország irányából érkező importból elégítse ki. Az országot egyelőre a 2040-ig szóló hosszú távú orosz gázszerződés is köti, de egyre erősebb a szándék ennek felmondására.

Ausztria új gázvezetéket épít Németország irányába az orosz gáztól való függősége csökkentése céljával, ami a magyar energiaszuverenitási törekvés szempontjából is kedvező fejlemény. A nyugat-ausztriai gázvezeték kibővítése már jóval korábban felvetült, de a projektet éveken át jegelték, mielőtt az osztrák kormány úgy döntött, hogy biztosítja a mintegy 40...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés