Portfolio signature

Ha ide tetted a pénzedet, akkor nagyon jól jártál

Amikor befektetésben gondolkozunk, akkor a várható hozam és a kockázatok mellett fontos tényező lehet, hogy milyen időtávra tervezünk különféle eszközökbe pénzt tenni: van, aki akár napon belül is nyit és zár le új pozíciókat, de vannak olyanok is, akik beszállnak egy befektetésbe, és évekig, akár hosszú évtizedekig hozzá sem nyúlnak ahhoz. Utóbbi hozzáállás kapcsán adódik a kérdés: vajon melyik eszközosztály produkálta a legmagasabb hozamot igazán hosszú távon? Hova érdemes fordulni azoknak a befektetőknek, akik nem szeretnék napi rendszerességgel bújni a grafikonokat?
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

100 dollárból 22 ezer?

Ha az igazán hosszú távú befektetési filozófia hívei vagyunk, akkor olyan eszközosztályt érdemes választani, amelyet úgymond "igazol a történelem", azaz a mögöttünk álló évtizedekben kiemelkedő teljesítményt láthattunk az adott eszköztől. Az amerikai NYU Stern egyetem oktatójának, Aswath Damodarannak a kimutatásai segíthetnek egyfajta támpontot adni abban, hogy melyik tőkepiaci eszközök háza táján lehet érdemes körülnézni.

Hogy a befektetési hozamokat perspektívába helyezzük, a lenti grafikon azt szemlélteti, hogy mennyit érne ma az a 100 dolláros bankjegy, ami 1970-ben, azaz több, mint 53 éve került befektetésre különböző módokon. Amint láthatjuk,

egy mindössze 100 dolláros befektetés ma már 22 419 dollárra rúg,

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hogyan tejesítettek az egyes eszközosztályok hosszú távon?
  • Évente átlagosan mennyit hozott az arany, mennyit a tőzsde és mennyit az állampapír?
  • Megeszi az infláció a befektetéseket?
  • Miért fontos az időhorizont?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés