Példátlanul magas a magyar gáztárolók töltöttsége, és ez még csak a kezdet

Portfolio
A magyar föld alatti gáztárolók együttes töltöttsége 67,2%-os a legfrissebb adat szerint, ami az év ezen szakaszában példátlanul magas, közel ilyen magas arány (66,8%) az elmúlt tíz évben csak egyszer volt, 2020-ban - derül ki a Portfolio rövid vizsgálatából.

Mindez azért is érdekes, mert április 1-től hivatalosan elindult a betárolási szezon a téli felkészülés jegyében, és már eleve rendkívül magas töltöttségi szintről indul ez a folyamat.

Az Energiaügyi Minisztérium szombati közleménye emlékeztet rá, hogy tavaly nyár óta folyamatosan a kétharmados töltöttségi arány felett járt a mutató, és nem volt semmiféle ellátásbiztonsági kockázat a téli hónapokban sem. A jelenlegi földgázkészlet 4,5 milliárd köbméternek felel meg, ami a másfélszeresét teszi ki a 2023-as egész évi lakossági felhasználásnak.

A tárca emlékeztet rá, hogy tavaly már jóval hamarabb elérte Magyarország a kötelező betárolási arányt, aztán idén február elsején is a minimálisan előírt 51%-nál jóval magasabb, 76%-os volt az arány.

A fogyasztásarányos töltöttségben is a második legmagasabb a magyar arány 44,6%-kal az osztrákok elképesztő, 81%-os rátája után, és éppen megelőzve a szlovákok 44%-os rátáját.

Felidézik, hogy hazánk a gázfelhasználás mérséklésére vonatkozó kötelezettségét szintén felülteljesítette egymást követő két évben is. Március végével zárult le a második időszak, amelyben a tagállamoknak a megelőző öt év átlagához viszonyítva 15 százalékkal kellett visszafogniuk felhasználásukat. Magyarországon tavalyhoz hasonlóan idén is ennél nagyobb mértékben, ötödével csökkent a fogyasztás. A 2017 és 2022 közötti időszak 10 milliárd köbméter feletti átlagához képest 2023 áprilisától 2024 márciusáig 8 milliárd köbméter közelébe mérséklődött a gázfelhasználás.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF