Portfolio signature

Úgy tűnik, óriási az igény az erkélynapelem engedélyezésére Magyarországon

Jelentős igény mutatkozik a magyar háztartások részéről arra, hogy Németországhoz hasonlóan itthon is legálisan lehessen erkélynapelemet telepíteni - erre utal a Másfélfok 2023 november-decemberében végzett saját online kérdőíves kutatásának a portál cikkében ismertetett eredménye. E szerint a megkérdezett háztartások közel négyötödét (78%-át) érdekelné a rendszer, ha annak használata csak ingyenes bejelentéshez lenne kötve, de a válaszadóknak akkor is több, mint fele (56,3%) érdeklődne, ha az erkélynapelem használatának engedélyeztetés lenne a feltétele.

Magyarországon jelenleg tilos az erkélynapelemes rendszerek telepítése, pedig a hazai városok sűrűn lakott, társasházi területein, így például Budapest belső részein ideális lenne az alkalmazásuk, és a világ nagyvárosainak önkormányzatai is egyre több esetben látnak potenciált ezekben - mutat rá a cikk.

A legfeljebb 800 wattos erkélynapelemek legnagyobb előnye ugyanis az, hogy ott is telepíthetők, ahol a nagyobb háztartási méretű napelemes kiserőművek (HMKE-k) nem, illetve a rendelkezésre álló tetőfelületek viszonylagos kis mérete miatt nem jelentenek opciót. (A társasházi háztartások napenergiához jutását itthon egyelőre például az energiaközösségek szabályozásának hiányosságai is akadályozzák.)

A lakás bármelyik konnektorába bedugható, így a hálózathoz csatlakoztatható erkély- vagy balkonerőmű által megtermelt villamos energiát a lakók közvetlenül felhasználják műszaki eszközeik működtetéséhez. Mivel maximális teljesítőképességük 0,8 kW, még a legideálisabb körülmények között se tudnak annyi energiát termelni, amennyit a háztartásban működő gépek ne tudnának felhasználni.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés