Előfizetői tartalom

Újra itt vannak a kőkemény szívatások - Már nem kellenek a dolgozók?

Úgy tűnik elmúlt az az időszak, amikor csak úgy kapkodtak a felvehető emberek iránt a cégek. Az USA-ban és szerte Nyugat-Európában enyhült a munkaerőpiac feszessége, így a cégek egyre válogatósabbak lettek a toborzás során, ami az elhúzódó állásinterjúkon is meglátszik. A korábban megszokotthoz képest általában több fordulón is bizonyítani kell a jelölteknek, akik gyakran összetettebb megoldandó feladatokat is kapnak. Előfordul az is, hogy az állásinterjúk után még hosszú ideig jegelik a jelölteket, amiben az is szerepet játszik, hogy a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt nem is biztosak abban a cégek, hogy feltétlenül be kell tölteniük egy újonnan megnyílt, vagy üressé vált pozíciót, inkább kivárásra játszanak.

Tavaly szerte a nyugati világban enyhült a munkaerőpiac feszessége, ami az üres álláshelyek arányának csökkenésében is kimutatható. Az EU-ban például az elérhető legfrissebb adatok szerint 2023 utolsó negyedében már csak 2,5%-ot tett ki a betöltetlen munkahelyek aránya, miközben 2022 második negyedében még rekord szinten, 3%-on állt a mutató.

Az Egyesült Királyságban is hasonló folyamatok játszódtak le: 2023 harmadik negyedére 3,1%-ra esett vissza a ráta, amely 2022 második negyedében még 4,1%-on állt. Ami pedig a hazai adatokat illeti, itthon a KSH adatai szerint 2023 utolsó negyedében 2,3% volt az üres álláshelyek aránya, miközben 2022 második negyedében még 3%-ot mutatott a ráta.

Válogatósabbak a cégek

A kevésbé feszes munkaerőpiac egyben azt is jelenti, hogy a cégek HR-vezetői ismét megengedhetik maguknak, hogy válogatósabbak legyenek a meghirdetett pozíciókra jelentkezőkkel szemben. A BBC egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó brit szakember, Adam Nicoll példáján mutatta be a jelenséget, akit az egyik megpályázott állásnál nyolcszor hívták be az állásinterjú különböző fordulóira. Bár Adam Nicoll szakmájából adódóan igen jól ismeri a HR, a toborzás világát, még soha nem tapasztalt ilyen elhúzódó folyamatot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés