Elképesztő ütemben érkeznek Magyarországra a vendégmunkások

Portfolio
Már 120 ezer vendégmunkás dolgozik hazánkban a gazdasági tárca szerint.

Jelenleg mintegy 120 ezer vendégmunkás dolgozik hazánkban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez azért is érdekes, mert a KSH friss adatai sokkal alacsonyabb számokat mutatnak. A KSH elemzése szerint "2023-ban az előző évihez képest a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma 11,7 ezer fővel, 92,7 ezer főre emelkedett, amit a harmadik országbeli munkavállalók számának jelentősebb növekedése magyaráz." Ez közel 30 ezerrel alacsonyabb szám, mint amit az NGM közölt. A KSH szerint a külföldi munkavállalók száma 2021 óta gyorsuló ütemben nő az országban.

A héten megírtuk, hogy egyre több dolgozó jön a Fülöp-szigetekről Magyarországra, de Vietnámból és Kirgizisztánból is szép számmal érkeznek hozzánk. Mindeközben az ukrán, a szlovák és a román dolgozók száma csökken. Amíg 2022-ben még csak 1100 fülöp-szigeteki volt hazánkban, addig 2023-ban már közel 6300-an dolgoztak itt, vagyis egy év alatt több mint 5 ezerrel nőtt a létszámuk. Ilyen sok munkavállaló egyetlen országból sem érkezett hozzánk. A dobogó második és harmadik fokára is távoli országok állhattak fel, egy év alatt 2200 vietnámi és 1300 kirgiz dolgozó érkezett Magyarországra.

Ezzel a harmadik országból érkező munkavállalók aránya a V4 országokban továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb - írja az NGM. A foglalkoztatottak számához viszonyítva a külföldről érkezők aránya hazánkban 2,6%, miközben Szlovákiában 3,8%, Lengyelországban 6,4%, Csehországban pedig 17%.

Cikkünk megjelenése után a KSH közölte: a hivatal "által közzétett adatok a magyarországi munkáltatóknál bejelentett alkalmazotti jogviszonnyal rendelkező, külföldi állampolgárságú munkavállalók (adott időintervallumi) átlagos állományi létszámára vonatkoznak. Az átlagos állományi létszám számbavétele a hozzáadott érték előállításában való részvétel, illetve a keresettel való rendelkezés szempontjából történik". Utalnak arra, hogy az NGM a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett információkra támaszkodik, amely az adott időintervallumban kiadott, illetve az adott időpontban (pl. december 31-én) érvényes munkavállalási engedélyek darabszámára vonatkoznak. Érdemes megjegyezni, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint 2024. januárban 97,6 ezer fő volt a külföldi állampolgárságú alkalmazásban állók létszáma, 12,4 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF