FONTOS Hivatalos, a románok már jobban élnek a magyaroknál
 
Portfolio signature

Miért gyenge a forint, és mi lehet ennek a vége?

A forint az előző napokban nagyobb gyengülést mutatott a főbb devizákkal szemben, a jegyzés 395 környékén jár ma reggel. A forintgyengülés mögött a nemzetközi hangulat romlása áll, ami a részvénypiacokat is megviselte, hétfőn idehaza 3% környéki esést láttunk. Az aggodalom fő tárgya az Egyesült Államok, pontosabban az amerikai inflációs kilátások. Nincs új a nap alatt tehát: ahogy tavalyelőtt és tavaly is az év nagy részében, most is a Fed kamatpolitikájával kapcsolatos bizonytalanságok határozzák meg a piacok sorsát, ennélfogva tartós enyhülés is csak akkor jöhet, ha az amerikai kilátások javulnak.

A hazánkba erős hidegfronttal betörő időjárás-változást egy másik, szintén borús fordulat kísérte: a piaci hangulat jelentős romlása.  Az európai részvényindexek tegnap másfél százalék körüli mínuszban zártak, idehaza ennél még csúnyább volt a nap: a BUX index 2,9%-ot esett (azt hozzá kell tenni, hogy a tavaly év vége óta tartó szárnyalásban a magyar tőzsde felülmúlta az európai piacokat). Az európai és a magyar visszaesést előrevetítette a hétfői nagy amerikai esés, amikor a vezető indexek 2% körül zuhantak, tegnap már nem alakult ennyire rosszul a kereskedés, stagnálás környékén zártak a tőzsdék. A részvénypiacokon nem láttunk a hétfőihez hasonló esést október óta.

SPX0416

Nemcsak a részvénypiacokat érintette a hangulatváltozás. A kötvényhozamok év eleje óta tartó trendszerű emelkedése is begyorsult az előző napokban, a 10 éves amerikai kötvény hozama 4,7% környékén van, a kétéves pedig alulról súrolja az 5%-ot. Ilyen magas hozamokra tavaly november közepe óta nem volt példa. A kötvénypiaci emelkedésnek idehaza is volt hatása, az ÁKK tegnap a meghirdetett mennyiség töredékét fogadta csak el a rövid lejáratú papírok aukcióján. Az elmúlt napokban idehaza is hozamemelkedést láttunk, a 10 éves hozam most 7,2% (egy hete még 6,9% környékén volt), a 3 és 5 éves kicsivel 7,2% felett van (mindkettőben nagyjából 40 bázispont a heti emelkedés). Az egyéves hozam 6,9%, ezen a lejáraton alig 15 bázispontos volt csak az emelkedés.

A friss hangulatváltozás egyik fontos sajátossága, hogy ezúttal a kötvények árának esésével (a hozamemelkedés azt jelenti, hogy a kötvény árfolyama esik) a részvényárfolyamok is esnek, holott az idei évben látott kötvényárfolyam-emelkedés nem akadályozta a részvénypiaci ralit. A nem túl szép hét eleji folyamatok ellenére még nem lehet tudni, hogy tényleg trendfordulóról, vagy átmeneti korrekcióról van-e szó, ám látva az eladási hullám okait, nagy a veszélye a tartós hangulatromlásnak.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mi áll a forintgyengülés hátterében?
  • Miért esnek a részvénypiacok?
  • Mi a helyzet a kötvénypiacokon?
  • Miért aggasztják az amerikai piacok a befketetőket?
  • Milyenek a kilátások?
  • Mikor kezdhet erősödni a forint?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés