Portfolio signature

Súlyos sebezhetőség az EU-ban - A kritikus nyersanyagok problémája

Az ökológiai és energiaátmenethez szükséges kritikus nyersanyagok fő kitermelő vállalatai főként az Európai Unión kívüli országok, elsősorban Kína ellenőrzése alatt állnak. A geopolitikai kockázatot jelentő európai importfüggőség arra kényszeríti az EU-t, hogy minél nagyobb arányban biztosítsa saját forrásokból ellátását. A sebezhetőség csökkentésének azonban komoly gazdasági és társadalmi ára lehet.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Kínai dominancia

Kína hosszú távú stratégiájának és a kritikus ásványkincsek terén meglévő aszimmetrikus előnyeinek következményei ma már az egész akkumulátor-ellátási láncban világosan látszanak. A Goldman Sachs Research elemzése szerint jelenleg

  • Kína finomítja a világ kobaltjának 68%-át,
  • a nikkel 65%-át
  • és az elektromos járművek akkumulátoraihoz szükséges lítium 60%-át.
  • Továbbá az akkumulátor-alkatrészek 65%-a, az akkumulátorcellák 71%-a és a világ elektromos járműveinek 57%-a is Kínában készül.

Ha egyetlen ország ennyire domináns szerepet tölt be egy kulcsfontosságú ellátási láncban, az növeli a kockázatokat és a gazdasági zavarok potenciális nagyságrendjét. A kritikus ásványi nyersanyag-ellátási láncok esetében azonban különösen aggasztó a helyzet, mivel mind a kereslet, mind a geopolitikai verseny fokozódik, ami előnyhöz juttatja a jelentős tartalékokkal rendelkező országokat, vagy ami még fontosabb, a feldolgozásban és a gyártásban domináns pozíciókkal rendelkező országokat.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés